Ophef over in Tweede Kamer binnengedrongen illegalen

13 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Enkele tientallen illegalen zijn woensdag zonder geldig paspoort de Tweede Kamer binnengedrongen om daar het debat over het vreemdelingenbeleid bij te wonen. Vooral de PVV-fractie is hier woedend over.

In principe zou het onmogelijk moeten zijn voor illegalen om het gebouw binnen te komen omdat zij een geldig document moeten laten zien aan de beveiliging.

Toch was het Plein en de zaal van de Tweede Kamer gevuld met uitgeprocedeerde asielzoekers uit de Amsterdamse Vluchtkerk die het debat wilde volgen over opvang, terugkeer en detentie van vluchtelingen.

Vreemd

‘Deze mensen hadden allang in het land van herkomst moeten zijn. Dit zijn uitgeprocedeerde mensen,’ reageert PVV-Kamerlid Sietse Fritsma boos.

‘Het is natuurlijk vreemd dat hier een zaal vol zit met mensen, die al weg hadden moeten zijn. Zo kan dat natuurlijk niet,’ zegt Fritsma.

Strafbaar

Dit kabinet wil illegaliteit strafbaar stellen op straffe van een boete van 3.900 euro. Wie niet betaalt moet de cel in.

Oppositiepartijen D66, ChristenUnie en GroenLinks zeggen niet mee te willen werken met de bezuinigingen als dit plan niet van tafel gaat.

Maar ook in de achterban van regeringspartij PvdA is er veel kritiek op het strafbaarstellen van illegaliteit.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.