Kabinet: Turkije krijgt mogelijk info pleegkinderen

23 maart 2013Leestijd: 2 minuten

Nederland overweegt om Turkije te informeren wanneer Turkse kinderen in pleeggezinnen worden geplaatst. Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) op Kamervragen van het CDA.

Dat meldt Novum zaterdag.

Op de hoogte

Premier Mark Rutte (VVD) noemde deze week de pleegzorg nog een ‘verantwoordelijkheid van Nederland en van Nederland alleen’.

Van Rijn laat weten dat Turkije heeft laten weten op de hoogte gehouden te willen worden wanneer een kind onder Bureau Jeugdzorg komt te vallen of wanneer een rechter een kind onderbrengt in een pleeggezin.

‘Op dit moment wordt bezien hoe hiermee moet worden omgegaan,’ schrijft Van Rijn aan de Tweede Kamer.

CDA

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) noemt het verstrekken van dossiers aan Turkije ‘onwenselijk’.

‘De stoere taal van de regering over Yunus wordt dus gevolgd door het overgeven van alle dossiers. Het lijkt een poging om te controleren wat Nederland precies doet,’ aldus de CDA’er tegen Novum Nieuws.

Yunus

De kwestie die aanleiding is tot alle commotie betreft het negenjarige Turkse pleegkind Yunus. Zijn biologische moeder beklaagde zich erover dat hij was ondergebracht in een pleeggezin met twee lesbische vrouwen. Dat ging volgens de moeder in tegen het islamitische geloof van het kind.

Vanwege de ophef over de kwestie, moesten Yunus en zijn pleegmoeders onderduiken.

Premier Rutte liet in antwoord op de kwestie weten dat Turkije niets te zeggen heeft over de Nederlandse pleegzorg. Hij deed die uitspraak tijdens een bezoek deze week van zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan aan Nederland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.