Kabinet gaat 1,6 miljard extra bezuinigen op wegen

29 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Het kabinet is van plan de komende jaren ruim 1,6 miljard euro extra te gaan bezuinigen op wegen en spoorprojecten. Deze ingreep komt bovenop eerder aangekondigde bezuinigingen.

Dat meldt het AD vrijdag. De bezuiniging wordt gespreid over de periode tot 2028, schrijft minister Melanie Schulz van Haegen (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer.

Wegen

Brancheorganisatie Bouwend Nederland maakt zich zorgen over de extra bezuinigingen. Dit zou onherroepelijk ten koste gaan van wegen, vaargeulen en spoor.

‘Veel wegen liggen er nu al slecht bij,’ zegt beleidsmedewerker Richard Mulder tegen de krant. ‘Door bezuinigingen op beheer en onderhoud zullen de wegen er nog veel slechter bij komen te liggen. Er is juist behoefte aan investeringen.’

Een woordvoerder van Schulz van Haegen bevestigt het bezuinigingsbedrag, maar zegt daarbij dat bestaande bouwprojecten niet worden aangetast.

Zwaar

Ook de Tweede Kamer reageert negatief op de plannen. ‘Dit is ongelooflijk. Het kabinet zorgt opnieuw voor een kaalslag in de bouwsector door wederom te graaien uit de infrapot,’ zegt CDA-Kamerlid Sander de Rouwe.

Begin deze maand bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de bouwsector het nog steeds zwaar heeft. Vorig jaar daalde de productie met ruim 8 procent en de omzet met 7 procent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.