Gemeenteraad Haren eist vertrek korpschef Dros

15 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Een groot deel van de partijen in de gemeenteraad van Haren wil dat na burgemeester Rob Bats (VVD) ook korpschef Oscar Dros opstapt. De partijen vinden het ‘onbegrijpelijk’ dat de politieman zijn verantwoordelijkheid niet neemt.

De lokale fracties van D66 en CDA zeggen hun collega’s in de Tweede Kamer te vragen de positie van Dros bij minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) ter discussie te stellen.

Ook de VVD, de partij van de opgestapte burgemeester Bats, vindt dat de korpschef zijn functie moet neerleggen.

Promotie

CDA-fractievoorzitter René Valkema reageerde verbolgen op de kwestie: ‘Moeten we accepteren dat de burgemeester het veld ruimt, terwijl Dros ondertussen promotie maakt als korpschef van de noordelijke politie?’

Volgens D66 heeft Dros ‘niet alleen gefaald maar ook onwaarheden gesproken’.

Afgetreden

Burgemeester Bats maakte dinsdag zijn aftreden bekend bij een zitting van de gemeenteraad. Door het rapport van de commissie-Cohen zei Bats tot inzicht te zijn gekomen dat hij de situatie in Haren vorig jaar heeft onderschat. In het rapport staat ook dat koprschef Dros de burgemeester onvoldoende had geïnformeerd en dat het draaiboek om de relschoppers aan te pakken aan alle kanten rammelde.

Op 1 januari dit jaar, ongeveer vier maanden na de rellen, werd Dros benoemd tot politiechef van de Nationale Politie-Eenheid Noord-Nederland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.