‘Druk op Rutte neemt toe: minder bezuinigen in 2014’

30 maart 2013Leestijd: 1 minuut

De druk op premier Mark Rutte (VVD) groeit om ook volgend jaar de Europese norm voor het begrotingstekort los te laten. Rutte zou volgend jaar minder moeten bezuinigen.

Dat blijkt zaterdag uit een rondgang van de Volkskrant langs betrokkenen bij het overleg over een sociaal akkoord.

Steun

Het kabinet hoopt binnen enkele weken een akkoord te bereiken met de vakbeweging en werkgevers over hervormingen die het kabinet wil doorvoeren.

Voor volgend jaar zijn extra bezuinigingen aangekondigd om het begrotingstekort onder de 3 procent te krijgen. De vakbeweging wil de maatregelen verzachten en vertragen. Ook bij de oppositie lijkt er weinig steun te zijn om volgend jaar extra te bezuinigen.

Dat maakt het moeilijk voor het kabinet om de bezuinigingen door te voeren. Het kabinet heeft oppositiepartijen nodig om een meerderheid te krijgen in de Eerste Kamer.

Gevoelig

Bronnen binnen de PvdA zeggen dat de partij volgend jaar niet extra wil bezuinigen. Volgens de sociaaldemocraten geeft Brussel Nederland nog wel extra tijd om het Europese begrotingsdoel te halen.

Voor de VVD ligt het opnieuw loslaten van de norm gevoelig. Financiële degelijkheid was een van de belangrijkste verkiezingsthema’s voor de partij.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.