CU: bezoek uitgebuite prostituee strafbaar stellen

27 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Het bezoek aan prostituees die duidelijk worden mishandeld of tegen hun wil werken, moet strafbaar worden. De ChristenUnie komt met een initiatiefwet om dit te regelen. Een meerderheid van de Tweede Kamer staat welwillend tegenover het plan.

ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers vindt dat klanten alert moeten zijn of de prostituee uit vrije wil werkt. Zij zouden moeten letten op kenmerken zoals blauwe plekke of huilbuien.

Strafbaar

Als een bezoeker het vermoeden heeft dat de prostituee niet uit vrije wil werkt, moet hij daar melding van maken. De ChristenUnie wil dat klanten strafbaar zijn als zij prostituees bezoeken en misstanden niet melden bij de politie.

‘Je bent niet onschuldig als je weet of kunt weten dat de vrouw die je bezoekt wordt uitgebuit of mishandeld,’ zegt Segers tegen nu.nl. ‘Dan ben je medeverantwoordelijk aan zo’n situatie.’

Uit een rondgang van de nieuwssite blijkt dat VVD, CDA, SP, GroenLinks en SGP zich kunnen vinden in het voorstel. Toch zijn er nog wat kritische kanttekeningen. Zo zegt de VVD dat er ‘bewijstechnisch’ nog haken en ogen aan het voorstel zitten.

Rapporteur

PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens reageert terughoudend op het plan van de ChristenUnie. Zij pleit voor de invoering van een nationale rapporteur prostitutie en wil de hoorzitting over prostitutie afwachten.

De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag over de richtlijn mensenhandel en dan komt ook prostitutie aan bod.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.