Blok haalt toezicht op woningbouwcorporaties naar rijk

27 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Minister Stef Blok (VVD, Wonen) wil het toezicht op woningbouwcorporaties in eigen hand houden. Het rijk gaat voortaan ook toezicht houden op de financiën om debacles zoals bij Vestia in de toekomst te voorkomen.

Dat schrijft Blok woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij volgt daarmee de aanbevelingen van de commissie-Hoekstra.

Huizen

De financiën van woningcorporaties worden nu nog gecontroleerd door het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV). De overheid houdt alleen toezicht op de volkshuisvestelijke prestaties. Zo controleert het rijk onder meer de bouw van nieuwe huizen.

Blok wil nu dat het toezicht op de financiën ook wordt ondergebracht bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zo wordt de ministeriele verantwoordelijkheid het beste gewaarborgd, schrijft de minister.

Eis

Ondanks de verandering blijft het CFV wel bestaan maar krijgt met het saneren van woningcorporaties en het organiseren van projectsteun een ‘beperktere taak’.

De onafhankelijkheid van de raad van toezicht wordt versterkt door de eis dat een toezichthouder geen bestuurder bij de corporatie mag zijn. In zijn brief schrijft Blok dat er niet alleen ‘beter toezicht’ maar ook ‘een andere cultuur’ moet ontstaan bij corporaties.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.