Tweede Kamer stemt in met raadgevend referendum

14 februari 2013Leestijd: 1 minuut

Als het aan de Tweede Kamer ligt, krijgen Nederlandse burgers de mogelijkheid om via een raadplegend referendum hun mening te geven over een wetsvoorstel. Een meerderheid van de Tweede Kamerleden stemden voor een wetsvoorstel hierover dat was ingediend door de PvdA, D66 en GroenLinks.

Naast die partijen stemden ook de  PVV, de SP en de Partij voor de Dieren en 50Plus voor het wetsvoorstel.

De Eerste Kamer moet zich nu nog over het voorstel buigen.

Mening

Als het ook door de Senaat komt, kunnen burgers een mening geven over een al bekrachtigde wet die nog niet in het Staatsblad staat. Voor dat het zover komt, moeten wel 300.000 handtekeningen worden verzameld.

Het referendum is niet bindend maar zal wel druk geven op de regering, denken de initiatiefnemers. ‘De uitkomst negeren, zou oneerbiedig zijn,’ zegt D66-Kamerlid Gerard schouw.

Bindend referendum

Voor een bindend referendum ligt al jaren een wetsvoorstel klaar. Maar voor een dergelijk ‘correctief referendum’ moet eerst de Nederlandse grondwet worden aangepast.

Dit werd voor het laatst in de jaren negentig geprobeerd, maar dat bleef zonder resultaat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.