Samsom: recessie reden om niet extra te bezuinigen

26 februari 2013Leestijd: 1 minuut

PvdA-leider Diederik Samsom is geen voorstander van extra bezuinigingen dit jaar. Hij ziet in de huidige recessie één van de ‘buitengewone omstandigheden’ die volgens de Europese Unie (EU) ruimte geven om de norm van een begrotingstekort van 3 procent een jaar later te halen.

Samsom zegt dinsdag dat het belangrijk is dat de 3-procentsnorm wel wordt gehaald. Maar dat moet gaan op een tempo ‘dat verstandig is voor de groei van de werkgelegenheid’.

Tekort

Het Nederlandse begrotingstekort zal dit jaar naar verwachting op 3,6 procent uitkomen, voorspelde de Europese Commissie vorige week. Volgens de Europese regels moet Nederland het tekort dit jaar hebben teruggedrongen tot onder de 3 procent.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is terughoudender dan Samsom, maar volgens ingewijden wil ook de VVD niet snijden in de lopende begroting. Hij wil eerst de cijfers afwachten die het Centraal Planbureau donderdag publiceert.

Extra

Voor de VVD zal altijd blijven geld dat de overheidsbegroting op orde moet komen. De grens van 3 procent is ‘een duidelijke streep’. Zijlstra zegt verder dat hij de problemen wil aanpakken ‘als ze zich voordoen’. Daarvoor heeft de coalitie van VVD en PvdA een ‘Catshuissessie’ nodig.

Samsom verwijst naar eurocommissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken). Hij liet vorige week al doorschemeren dat Nederland waarschijnlijk een jaar extra krijgt om het tekort onder de 3 procent te krijgen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.