Minister Hennis wil ook vrouwen in gevechtsfuncties

21 februari 2013Leestijd: 1 minuut

VVD-minister Jeanine Hennis (Defensie) vindt dat op termijn ook vrouwen moeten kunnen dienen bij het Korps Mariniers en de Onderzeedienst. Door praktische bezwaren kan zij de gevechtsfuncties echter niet meteen opengooien voor vrouwen, zegt Hennis een interview met Elsevier.

Onlangs stelde het Amerikaanse ministerie van Defensie gevechtsfuncties open voor vrouwen. Hennis zegt dat dit idee haar aanspreekt: ‘Mannetje… vrouwtje… doet er niet toe. Hetero of homo, het interesseert mij geen bal.’

Vertroebelen

Tot nu toe dienden vrouwen in de Amerikaanse strijdkrachten alleen in ondersteunende eenheden. De gevechtseenheden waren voorbehouden aan mannen. De theorie is dat de aanwezigheid van vrouwen de samenwerking tussen mannen in gewelddadige omstandigheden kan vertroebelen.

Ieder lid van de eenheid moet dan zijn taak uitvoeren, maar de aanwezigheid van vrouwen stelt het mannelijke oerinstinct in werking. Mannen beschermen dan eerst de vrouwen en vergeten hun taak. Dit bedreigt de overlevingskansen van de eenheid.

Ook in de Nederlandse krijgsmacht  zijn er geen vrouwen in typische gevechtsfuncties.

Veranderen

Hennis houdt niet van dat onderscheid, maar kan er niet meteen iets aan veranderen. ‘Ik heb gekeken hoe “geslachtsbepaald” de beroepsactiviteiten zijn bij het Korps Mariniers en de Onderzeedienst,’ zegt de minister van Defensie in Elsevier.

‘Daar ontbreekt elke vorm van privacy. Gescheiden slaapruimten en gescheiden sanitaire voorzieningen zijn onmogelijk. Maar als bij de bouw van een nieuwe generatie onderzeeboten rekening kan worden gehouden met gescheiden voorzieningen, kan dat tot een wijziging leiden.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.