Kamer voelt weinig voor ‘inburgeringscontracten’

20 februari 2013Leestijd: 1 minuut

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben kritiek geuit op het plan van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) om buitenlanders die zich in Nederland vestigen een ‘participatiecontract’ te laten tekenen. De partijen denken niet dat het contract de inburgering zal bevorderen.

‘Wij willen niet alleen mooie woorden op papier, maar ook daden,’ zei het Amsterdamse CDA-Kamerlid Pieter Heerma op z’n Rotterdams.

De CDA’er noemt de integratieagenda van Asscher ‘mager’ en ‘weinig concreet’ en denkt niet dat een contract dat verder geen verplichtingen met zich meebrengt iets aan de situatie zal veranderen.

Geen uitkomst

D66 en de SP sluiten zich daarbij aan. ‘De minister gelooft toch niet dat een dergelijke papieren werkelijkheid uitkomst biedt?’ vraagt D66’er Steven van Weyenberg zich af.

SP-Kamerlid Sadet Karabulut noemt het contract leeg: ‘het onderschrijven van bepaalde waarden betekent geen oplossing van de integratieproblemen’.

Inburgering

In een brief aan de Kamer schreef Asscher woensdag met een plan te willen komen om ook Turken, Antillianen en EU-burgers tot een vorm van inburgering te verplichten.

Door een soort partecipatiecontract te ondertekenen zouden de nieuwkomers instemmen met de in Nederland geldende normen en waarden over bijvoorbeeld geloof of seksuele voorkeur.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.