‘Kabinet verbetert koopkracht lage inkomens in 2014’

27 februari 2013Leestijd: 2 minuten

Het kabinet van VVD en PvdA overweegt om volgend jaar enkele honderden miljoenen euro’s vrij te maken om de koopkracht van de allerlaagste inkomens te verbeteren. Ook wordt er geld vrijgemaakt om de werkgelegenheid in bijvoorbeeld de bouw aan te jagen.

Dat melden bronnen rond het kabinet woensdag aan persbureau ANP. De maatregelen moeten onderdeel uitmaken van een totaalpakket waarin ongeveer 4,5 miljard euro wordt bezuinigd.

Budgetten

Ingewijden zeggen dat VVD en PvdA nog geen akkoord hebben bereikt over de manier waarop zij gaan bezuinigen. ‘Het kan nog veranderen,’ zegt een bron.

VVD en PvdA overwegen op de budgetten van alle ministeries geen inflatiecorrectie toe te passen. Dat moet één miljard euro opleveren. Naar verwachting zal het kabinet vrijdag de knoop doorhakken over het nieuwe pakket.

Ingewijden meldden dinsdag al dat het kabinet belastingschijven wil bevriezen en werknemers in de zorg en in de semipublieke sector op de nullijn wil zetten. Dat levert zo’n drie miljard euro op. Elders op de begroting moet dan nog één miljard euro worden bezuinigd.

Plan

Donderdag publiceert het Centraal Planbureau cijfers over de Nederlandse economie. Uit prognoses van de Europese Commissie bleek eerder al dat het begrotingstekort dit jaar en volgend jaar boven de 3 procent uitkomt.

Het kabinet is niet van plan dit jaar al extra bezuinigingen door te voeren, maakte VVD-fractieleider Halbe Zijlstra woensdag bekend. Volgend jaar moet het tekort wel onder de 3 procent uitkomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.