‘Kabinet hoopt op bezuinigingsakkoord door abdicatie’

28 februari 2013Leestijd: 1 minuut

Het kabinet hoopt dat oppositieleden met het oog op de komende troonswisseling, akkoord zullen gaan met nieuwe bezuinigingsvoorstellen. Niemand zal het op zijn geweten willen hebben dat de abdicatie van koningin Beatrix wordt overschaduwd door een kabinetscrisis.

Dat zegt een hooggeplaatste PvdA’er tegen De Telegraaf.

‘We hopen op een Oranjeakkoord,’ zegt de PvdA’er, die ervan uitgaat dat geen enkele politicus op 30 april in de Nieuwe Kerk in Amsterdam wil zitten met een kabinetscrisis op zijn geweten.

Extra bezuinigingen

Om het begrotingstekort naar Europese norm terug te brengen naar 3 procent van het bruto binnenlands product, wil het kabinet per volgend jaar nog eens 4 miljard euro extra bezuinigen bovenop de geplande bezuinigingen van 16 miljard.

Het kabinet moet voor 1 mei aan Brussel laten weten hoe het de 3-procentsnorm denkt te bereiken. Een bezuinigingsakkoord zal daarom rond de troonswisseling op 30 april moeten worden bereikt.

Geen meerderheid

Omdat het kabinet in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft, zal een deel van de oppositie bereid moeten worden gevonden om de extra lastenverzwaringen te steunen. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem hoopt op steun van het CDA en D66. Maar die partijen lijken vooralsnog niet enthousiast.

De PVV en de SP hebben al aangegeven niet aan de bezuinigingen te zullen meewerken. Donderdag maakte het Centraal Planbureau de ramingen van de Nederlandse economie bekend. Aan de hand van die cijfers zal het kabinet moeten bepalen in hoeverre er zal moeten worden bezuinigd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.