Kabinet gaat cookiewet toch aanpassen

28 februari 2013Leestijd: 1 minuut

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) gaat de cookiewet aanpassen zodat websites niet langer toestemming hoeven te vragen voor het achterlaten van cookies op computers van internetgebruikers. De wijziging moet ervoor zorgen dat internetgebruikers minder last hebben van cookie-meldingen.

De minister liet dat donderdag weten tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Eerder vond Kamp een wetswijziging niet nodig. Hij wilde samen met toezichthouder OPTA een oplossing vinden binnen de wet. Dat zou het snelst leiden tot verbetering.

Uit onderzoek is echter gebleken dat dit neer zou komen op een gedoogbeleid. Omdat dit de minister onverstandig lijkt, heeft hij besloten de wet aan te passen.

Tracking cookies

Analytische cookiemeldingen zijn kleine bestanden die op de computers van internetgebruikers worden achtergelaten tijdens het surfen. Ze brengen de privacy van de surfer niet in gevaar. De analytische cookies vormen volgens Kamp geen probleem, anders dan de zogenaamde tracking cookies. Die laatste zorgen er voor dat internetters gerichte reclame te zien krijgen.

Geen toestemming

Kamp verwacht de eerste versie van de aangepaste wet over twee weken klaar te hebben. De Tweede Kamer kan er dan in het najaar over discussiëren.

Veel sites lopen al vooruit op de aanpassingen en vragen al geen toestemming meer voor het gebruik van analytische cookies.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.