Kabinet en oppositie bereiken principe-woningakkoord

12 februari 2013Leestijd: 1 minuut

Het kabinet heeft zo goed als zeker een principe-akkoord bereikt met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en de SGP over een aanpassing van de afspraken over de woningmarkt in het Regeerakkoord. Het akkoord van VVD en de PvdA moet daarmee opnieuw worden opengebroken.

De plannen moeten nog worden voorgelegd de fracties in de Eerste Kamer. ‘Het is een akkoord dat een impuls geeft aan de bouwsector en voor doorstroming zorgt op de koop- en huurmarkt,’ zei minister voor Wonen Stef Blok (VVD).

Heffing

Het kabinet zou in de nieuwe plannen bereid zijn om de verhuurdersheffing voor de woningcorporaties langzamer in te voeren. Ook worden de hypotheekregels versoepeld. Nieuwe huizenkopers hoeven nu nog maar de helft in plaats van het hele bedrag in dertig jaar af te lossen.

Daarnaast willen de partijen huizenbezitters stimuleren om te verbouwen door het btw-tarief voor verbouwingen voor een jaar te verlagen naar 6 procent.

CDA

De regeringspartijen hebben D66, ChristenUnie en SGP nodig om in de Eerste Kamer een meerderheid te vinden voor de plannen voor de woningmarkt.

Het CDA was afgehaakt omdat de partij niet wil meewerken aan huurverhogingen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.