politiek

PVV en SP tegen Dijsselbloem als voorzitter eurogroep

09 januari 2013Leestijd: 2 minuten

Oppositiepartijen PVV en SP zijn tegen de mogelijke kandidatuur van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) als voorzitter van de eurogroep. Beide partijen vrezen dat Dijsselbloem zich als voorzitter in Brussel niet meer hard kan maken voor de belangen van Nederland.

De PVV zal dinsdag een Kamerdebat met premier Mark Rutte (VVD) en met Dijsselbloem aanvragen.

Waarschijnlijke opvolger

Dijsselbloem wordt al sinds december genoemd als waarschijnlijke opvolger van de Luxemburger Jean-Claude Juncker. Een definitief besluit daarover valt op 21 januari.

SP-Kamerlid Harry van Bommel denkt dat de kandidatuur van Dijsselbloem, die als voorzitter tijdens eurogroepvergaderingen ‘tot een compromis moet zien te komen’, haaks staat op de Nederlandse belangen.

Onderhandelingspositie

PVV-Kamerlid Barry Madlener vindt ook dat de Nederlandse onderhandelingspositie dan wordt ondergraven, ‘want niet het Nederlandse maar het Europese belang zal dan helemaal op de eerste plaats komen te staan’.

Eerder wees ook VVD-Tweede Kamerlid Mark Harbers al op dat risico. Hij vindt dat het kabinet eerst heel goed moet nagaan of Dijsselbloem nog wel voldoende ruimte zal hebben voor de inbreng van het Nederlandse standpunt als hij voorzitter is.

Parttime functie

SP’er Van Bommel vraagt zich ook af of Dijsselbloem niet te veel tijd zal kwijt zijn aan het voorzitterschap. Juncker zou er vier uur per dag mee kwijt zijn.

Volgens Van Bommel beschikt hij over veel ervaring en heeft zijn land weinig problemen met de economische crisis.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.