politiek

Politicus tijdens eedaflegging: God allemachtig

30 januari 2013Leestijd: 1 minuut

Bij de beëdiging van Carla Schönknecht (VVD) tot gedeputeerde van de provincie Zeeland zijn zoveel blunders begaan dat de eedaflegging opnieuw moet.

Schönknecht had haar kleinkind vast tijdens de ceremonie op vrijdag 25 januari en stak daarom niet haar rechterhand omhoog, maar haar linkerhand. Bovendien sprak ze de verkeerde tekst uit. Ze zei: ‘Zo waarlijk helpe mij God allemachtig.’ Dit moet almachtig zijn.

Fout

Commissaris van de koningin Karla Peijs maakte ook een fout. Ze had het verkeerde formulier ontvangen van de Statengriffie en las de tekst voor die hoort bij de beëdiging van een lid van Provinciale Staten en niet die waarmee een gedeputeerde wordt benoemd.

Op advies van hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga van de Universiteit Groningen wordt de beëdiging in de volgende reguliere vergadering van Provinciale Staten op 15 maart overgedaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.