politiek

Kamerleden negeren eigen regels over bijverdiensten

25 januari 2013Leestijd: 1 minuut

Tweede Kamerleden voldoen niet aan hun eigen regels om nevenfuncties en bijverdiensten te melden. Ongeveer dertig Kamerleden hebben nagelaten hun gegevens actueel te houden.

Dat blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad. Tientallen politici hebben na vragen van de krant hun opgaves alsnog laten aanpassen.

Bedrag

Het ging onder anderen om VVD’er Ronald Vuijk, CDA’er Agnes Mulder, PvdA’er Selçuk Öztürk, D66’er Wouter Koolmees en SGP’er Kees van der Staaij.

‘Ik kende de wet niet,’ zegt Van der Staaij. ‘Ik wist niet dat ik ook een bedrag moest vermelden. Maar ik verdien 1.250 euro per jaar extra en zal dat meteen aan de griffie doorgeven.’

Burgers

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg is niet van plan Kamerleden te  gaan controleren op het naleven van de regels. ‘Ik ga niet als een politieagent achter leden aan en ik ga geen ambtenaren op Kamerleden afsturen’, zegt ze. Het controleren van Kamerleden is volgens de voorzitter de taak van burgers en journalisten.

Wel heeft Van Miltenburg donderdag een mail gestuurd aan alle fracties waarin ze nogmaals worden gewezen op de wet en de regels.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.