politiek

Kabinet zoekt steun D66 en GroenLinks voor leenstelsel

18 januari 2013Leestijd: 1 minuut

Minister Jet Bussemaker (PvdA, Onderwijs) noemt de invoering van een sociaal leenstelsel een gouden kans om tot kwaliteitsverbetering te komen en een eerlijke zaak tegenover andere inkomensgroepen in de samenleving. Maar oppositiepartijen zijn niet enthousiast.

‘Het komt neer op een platte bezuiniging, waar studenten de dupe van worden,’ vindt GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver.

Terugbetalen

Carola Schouten van de ChristenUnie noemt het ‘onverantwoord’ om studenten met een schuldenlast op te zadelen. ‘Het gaat om mensen die met een molensteen om de nek de arbeidsmarkt opgaan en hun eerste huis moeten gaan kopen.’

Studenten moeten vanaf 2014, tegen een lage rente, geld lenen voor hun studie. Dit moeten ze terugbetalen als ze genoeg verdienen. Het kabinet van VVD en PvdA heeft hiervoor een meerderheid in de Tweede Kamer, maar niet in de Senaat.

Redelijk

Minister Bussemaker verwacht dat ze D66 en GroenLinks kan overtuigen van de noodzaak. ‘Het is alleszins redelijk dat studenten een deel van hun studie betalen.’

Ze wil met de partijen praten over hun bezwaren tegen het kabinetsvoorstel, meldt de NOS. ‘Ik bied een uitgestoken hand om met hen aan de praat te raken,’ zei de PvdA’er vrijdag na afloop van de ministerraad.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.