politiek

Kabinet wil minimumaantal gehandicapten bij bedrijven

30 januari 2013Leestijd: 1 minuut

Het kabinet houdt vast aan het plan om bedrijven met meer dan 25 werknemers te dwingen 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Bedrijven die niet aan het quotum voldoen, krijgen een boete van 5.000 euro per jaar.

Dat zei staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) woensdag in de Tweede Kamer.

Schatkist

Alleen als een bedrijf daar door bijzondere omstandigheden echt niet toe in staat is, kan er gekeken worden naar een andere oplossing.

Regeringsfracties PvdA en VVD willen de maatregel ondanks kritiek doorzetten.

In totaal moet het quotum leiden tot 170.000 werkplekken voor arbeidsgehandicapten. De opbrengst voor de schatkist bedraagt op termijn 340 miljoen euro.

Regeerakkoord

Het quotum is afgesproken in het Regeerakkoord als onderdeel van de nieuwe Participatiewet. Daarin worden regelingen voor mensen met een handicap samengevoegd, zoals de Wajong voor jonggehandicapten en de WSW voor sociale werkplaatsen.

De wet gaat in 2015 in, terwijl de Participatiewet al volgend jaar van kracht wordt.

Omstreden

Het quotum is omstreden. De werkgeversorganisaties voelen er niets voor. Ook een deel van de oppositie heeft er moeite mee. PVV-Kamerlid Roland van Vliet noemde het idee achter het quotum sympathiek, maar wees erop dat bijvoorbeeld taxibedrijven niet in staat zijn om 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst te nemen.

De linkse oppositie heeft geen goed woord over voor de Participatiewet, die op termijn tot forse bezuinigingen moet leiden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.