politiek

‘Ex-burgemeester Helmond lekte zelf informatie’

21 januari 2013Leestijd: 2 minuten

De voormalige burgemeester van Helmond Fons Jacobs (CDA) lekte zelf de informatie over zijn aanstaande vertrek aan een journalist. Uit de gelekte stukken zou blijken dat wethouders aanstuurden op een ontslag van Jacobs.

Dat is maandagavond aan de gemeenteraad van de Noord-Brabantse stad medegedeeld.

De informatie blijkt uit een onderzoek van bureau Berenschot waarin de conclusie wordt getrokken dat het ‘zeer aannemelijk’ is dat een journalist van het Eindhovens Dagblad de stukken van de burgemeester zelf heeft gekregen.

Bedreigingen

Het Eindhovens Dagblad schreef vorig jaar dat meerdere wethouders Jacobs weg wilden hebben omdat hij vanwege de vele bedreigingen en strenge beveiliging niet naar behoren kon functioneren.

De burgemeester zou zich ‘in de rug aangevallen’ hebben gevoeld over de opstelling van zijn wethouders.

Onderduiken

Jacobs moest eind 2010 met zijn vrouw enkele weken onderduiken na serieuze bedreigingen. Jacobs was destijds voor de komst van een tweede coffeeshop in zijn gemeente. Die was bedoeld om de illegale straathandel tegen te gaan.

Het OM kreeg een tip van iemand uit Eindhoven die een aanslag zou voorbereiden. Dat was meteen aanleiding voor beveiliging voor Jacobs die enkele maanden duurde.

Bewijs
Vorig jaar bleek al uit een reportage van Elsevier dat er geen bewijs was dat de man doodsbedreigingen had geuit tegenover Jacobs.

Het Openbaar Ministerie schrapte de zaak uiteindelijk omdat geen bewijs voor de bedreigingen kon worden gevonden.

Jacobs heeft verklaard aan verdere onderzoeken niet meer te willen meewerken omdat hij ‘het verleden achter zich wil laten’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.