politiek

Berekening CPB: VVD is winnaar kabinetsformatie

16 januari 2013Leestijd: 2 minuten

De VVD is de winnaar van de formatie van het kabinet-Rutte II. De liberalen hebben volgens berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) 77 procent van hun verkiezingsprogramma in het Regeerakkoord gekregen. Regeringspartner PvdA wist slechts 41 procent van haar programma binnen te halen.

Dat schrijft de Volkskrant woensdag.

Geld

Het CPB heeft het Regeerakkoord vergeleken met de verkiezingsprogramma’s van beide coalitiepartners. Zij bekeken welke maatregelen het Regeerakkoord hebben gehaald en hoeveel geld daarmee gepaard gaat. Het gaat om voorstellen die in geld zijn uit te drukken.

Maatregelen die volgens het CPB niet in geld zijn uit te drukken, zijn niet meegenomen. Sommige successen voor de PvdA, zoals het binnenhalen van het kinderpardon, zijn daarom niet meegenomen. Ook de aanpassing van de hypotheekrenteaftrek die de PvdA binnen wist te halen, levert in geld weinig op.

Beeld

De berekeningen botsen met het beeld dat vooral de VVD veel heeft ingeleverd tijdens de onderhandelingen.

VVD-leider Mark Rutte lag onder vuur bij zijn achterban omdat hij wel de hypotheekaftrek aanpakte en de zorgpremie inkomensafhankelijk maakte, maar niet alle werkenden de 1.000 euro gaf die hij eerder had beloofd.

Verliezer

PvdA-leider Diederik Samsom is in geld gemeten de verliezer van de formatie. De partij verloor veel inbreng door uiteindelijk de zorgpremie niet inkomensafhankelijk te maken. Het ging daarbij om 5,8 miljard euro.

In aantallen maatregelen stond 59 procent alleen in het verkiezingsprogramma van de VVD en niet in dat van de PvdA. Omgekeerd stond 42 procent van de plannen in het Regeerakkoord alleen in het PvdA-program. In eenderde van de gevallen kwamen de maatregelen van allebei.

Tegengestelde uitkomst

In november concludeerden onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen nog het tegenovergestelde. Zij concludeerden dat het Regeerakkoord gunstiger uitpakt voor de sociaal-democraten dan voor de liberalen.

De maatregelen in het akkoord zouden op acht van de elf onderzochte punten dichterbij de PvdA dan bij de VVD liggen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.