politiek

PvdA eindigt jaar als grootste partij in peiling

23 december 2012Leestijd: 2 minuten

De PvdA is in de laatste peiling van dit jaar met 26 zetels de grootste partij. De populariteit van de partij hangt samen met die van zijn leider Diederik Samsom. Kiezers vertrouwen Samsom van alle fractievoorzitters het meest.

Dat blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond, de laatste van 2012. Hoewel de sociaaldemocraten virtueel de meeste zetels halen, scoort de partij nog 12 zetels lager dan bij de verkiezingen op 12 september.

Rapportcijfer

De PVV staat met 25 zetels vlak achter de PvdA. De partij van Geert Wilders zou bij verkiezingen 10 zetels meer halen ten opzichte van het huidige zetelaantal. VVD en SP volgen met allebei 21 zetels.

Voor de VVD betekent dat een verlies van liefst 20 zetels. Kiezers hebben weinig vertrouwen meer in premier Mark Rutte (VVD). In december vorig jaar kreeg hij nog een rapportcijfer van 6,4. Dat is nu nog maar een 4,5.

Opmerkelijk is dat de Rutte slecht scoort bij alle kiezers, ook bij zijn eigen achterban. Volgens De Hond is sprake van ‘de laagste score ooit voor een premier, relatief kort na het aantreden van het kabinet’.

Vertrouwen

Van de ministers hebben kiezers het meeste vertrouwen in Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) en Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken).

Verder blijkt uit het onderzoek dat kiezers vinden dat het kabinet de economie meer had moeten stimuleren ook al zou het begrotingstekort daardoor uitkomen boven de 3 procent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.