politiek

Oud-minister van Defensie Roelof Kruisinga overleden

10 december 2012Leestijd: 1 minuut

Oud-minister van Defensie en oud-leider van de CHU, Roelof Kruisinga, is vrijdag op 90-jarige leeftijd in Wassenaar overleden.

Dat heeft het ministerie van Defensie maandag bekendgemaakt.

Oppositie Den Uyl
De KNO-arts werd in 1967 staatssecretaris van Volksgezondheid in het kabinet-De Jong. Vier jaar later nam hij zitting in het kabinet-Biesheuvel als staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat.

Daarna was hij enkele jaren fractievoorzitter van de CHU in de Tweede Kamer. In die rol voerde hij samen met VVD-leider Hans Wiegel oppositie tegen het kabinet-Den Uyl.

Neutronenbom
Eind 1977 werd hij minister van Defensie in het kabinet-Van Agt. Hij bleef dit nog geen drie maanden omdat hij zich niet kon vinden in het kabinetsstandpunt over de neutronenbom.

Hij vervolgde zijn carrière daarna bij de Wereldgezondheidsorganisatie, waar hij vice-president van werd. Van 1981 tot 1991 was hij ook Eerste Kamerlid van het CDA in de Eerste Kamer.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.