Onno Hoes is zielig, maar ook dom; hij kan dus beter aftreden

04 december 2014Leestijd: 2 minuten

De burgemeester van Maastricht is in de val gelokt. Zijn geflirt met een jongeman in het openbaar is niet strafbaar, maar in strijd met afspraken met de gemeenteraad.

We zullen PowNews nog erg missen. Het actualiteitenprogramma dat op 4 december stopt, was geregeld flauw en smakeloos. Maar het belichtte zaken op een andere, soms verfrissende manier.

Dominique Weesie, Rutger Castricum en hun collega’s waren nuttige kwajongens die vooral hun waarde bewezen in het ridiculiseren van linkse gekkigheid. Van allochtonenquota tot de Occupy-beweging.

Toyboys

Vlak voor de eindstreep heeft PowNews nog een relletje weten te veroorzaken. Het programma liet woensdagavond zien dat de burgemeester van Maastricht een zwak heeft voor toyboys.

Onno Hoes werd in de val gelokt door een twintigjarige jongen met wie hij op een nogal gênante wijze flirtte. Een jaar geleden was de burgemeester, die toen nog een paar vormde met een bekende tv-presentator, al zoenend met een andere jongeman in een hotellobby geregistreerd.

Uitlokking

De aanpak van PowNews is misschien niet zo netjes. Het gaat om uitlokking. Als aantrekkelijke twintigjarige vrouwen zich opdringen aan heteroseksuele bestuurders en volksvertegenwoordigers, kan een verborgen camera vast nog heel veel meer beschamend gedrag in beeld brengen.

Bovendien is Hoes inmiddels vrijgezel en heeft hij recht op zijn avontuurtjes.

Waardigheid

Het is allemaal een beetje sneu voor Hoes, zou je kunnen zeggen. Maar hij is ook dom. Na zijn gedoe met toyboy Ruud had hij beterschap beloofd aan de gemeenteraad van Maastricht. En geflikflooi in openbare ruimten past niet bij de waardigheid van zijn ambt.

Het gedrag van Hoes is niet strafbaar. Maar hij blijkt zich niet te kunnen of willen houden aan afspraken met de volksvertegenwoordiging van zijn stad en heeft een groot geloofwaardigheidsprobleem. Aftreden is dus de beste oplossing.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.