Deuk in Rutte II is hoe dan ook niet meer weg te werken

18 december 2014Leestijd: 2 minuten

De komende uren moet duidelijk worden hoe de vergadermarathon van VVD en PvdA in deze ‘kerstcrisis’ afloopt. Misschien lukt het een waterig akkoordje te smeden en de drie rebellerende PvdA-senatoren binnen boord te houden. Maar ook dan is de deuk in Rutte II niet meer weg te werken.

De crisis is te wijten aan het disfunctioneren van de PvdA. In Haagse wandelgangen geldt het als een feit dat PvdA-senator Guusje Ter Horst niet zozeer om inhoudelijke redenen tegen de Zorgwet van VVD-minister Edith Schippers stemde, maar gewoon uit rancune. Ze was boos omdat ze geen verkiesbare plek kreeg op de nieuwe PvdA-kandidatenlijst.

Haar fractieleider Marleen Barth dacht dat het wel mee zou vallen. Ze waarschuwde PvdA-leider Diederik Samsom niet voor de rebellie in de senaatsfractie.

Misschien durfde ze het ook niet eens, want Samsom staat al maanden onder zulke hoge spanning dat hij elk moment uit zijn vel kan springen. Kortom, de PvdA is klaar voor een hele lange periode in de oppositie.

Bidsprinkhaan

De VVD is voor PvdA’ers de spreekwoordelijke bidsprinkhaan gebleken. Dit is een diertje dat met gevouwen voorpootjes een vrome indruk maakt.

Het wijfje verleidt het mannetje tot de geslachtsdaad en dat verloopt zo heftig dat het mannetje er dood bij neervalt. Zo voelen prominente PvdA’ers het op dit moment. Ze zijn in de hinderlaag gelopen van de liberale stijfkop Schippers.

Rond het Binnenhof werd gisteren volop gespeculeerd over nieuwe verkiezingen. Die zorgkwestie leek opeens een mooi thema waarmee de PvdA naar de kiezers kan: tweederangs dokters voor de mensen met weinig geld. Er waren al partijen die een eerste campagnevergadering begonnen. Want alles kan opeens heel snel gaan…

Mondvol

Voorlopig wordt er nog vergaderd, maar een compromis ligt juridisch ingewikkeld. Bovendien hebben PvdA’ers altijd de mond vol over eerlijk delen, maar niet als het om hun prestige gaat.

Stemmen de drie PvdA-rebellen in met een Uitvoeringsmaatregel als aanvulling op de Zorgwet, dan wordt dat uitgelegd als symbolische overwinning. Gaat Schippers akkoord met een uitsteloperatie, waarbij ze de wet pas opnieuw indient als de Eerste Kamer opnieuw gekozen is, dan is zij de grote verliezer van deze crisis.

VVD-premier Mark Rutte is een kampioen in het halveren van gezichtsverlies, maar het lukt hem al twee dagen niet deze noot te kraken. En als het hem wel lukt, hoeveel zin heeft het dan nog? Dit was het kabinet waarin partijen elkaar bij toerbeurt een overwinning gunden. Maar na de kerstcrisis is die glans is er vanaf.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.