De Koerden hebben niets aan de neocommunisten van de SP

14 november 2014Leestijd: 4 minuten

De Europese (neo)communisten, onder wie de SP-Kamerleden, geven weinig om het lot van de door IS opgejaagde Koerden. Ze weigeren de internationale coalitie te steunen en zijn vooral bezig met het afschaffen van het kapitalisme.

Bij het tragische lot van de Koerden past geen onverschilligheid. De beelden uit de Koerdische regio spraken voor zich.

Omdat de meeste Koerdische activisten links zijn, zijn ze in Europa verbonden met linkse partijen. In Nederland vonden ze onderdak bij de Socialistische Partij. Dit blijft me verbazen.

De Koerden en de SP passen niet bij elkaar. SP-Kamerlid Sadet Karabulut is hiervan een treurig voorbeeld.

Empathie

Karabulut is kind van Koerdische Turken. Je zou denken dat zij met empathie kijkt naar het tragische lot van de Koerden in het Midden-Oosten. Helaas is dat niet het geval. Ze is tenslotte lid van een neocommunistische partij.

Uit een interview blijkt dat ze zich verzet tegen de luchtaanvallen van de internationale coalitie in Irak en van de Amerikanen in Syrië: ‘We kunnen IS geen groter plezier doen dan die bombardementen.’ Welk plezier? De jihadisten worden gedood en verdreven uit de Koerdische gebieden.

Martelaarsrol

De journalist legde haar voor dat de SP als enige in de Tweede Kamer tegen de luchtaanvallen op IS is. Hoe legt de SP dat uit aan de Koerdische achterban?

Karabulut: ‘Al deze ellende is juist het gevolg van militair ingrijpen in het Midden-Oosten, namelijk de Amerikaanse invasie van Irak in 2003. Natuurlijk, IS is monsterlijk en moet bestreden worden. Maar het is verkeerd te denken dat dit kan met een langdurige interventie. Sterker, we doen IS een groot plezier met deze bombardementen: zo komen zij in de martelaarsrol. Je krijgt alleen vrede door democratische groepen te steunen en te zorgen voor een eerlijker verdeling van de welvaart.’

Saddam

Mevrouw Karabulut, had Saddam Hussein aan de macht moeten blijven? Als de Verenigde Staten niet hadden ingegrepen, was Saddam aan de macht gebleven. Als Amerika de luchtbescherming voor de Koerden had opgeheven, zouden ze aan hem ten prooi zijn gevallen. Hoeveel Koerden zou Saddam hebben vermoord?

Dat vindt een Kamerlid van een neocommunistische partij allemaal niet interessant. Zelfs als Saddam Hussein aan de macht was gebleven, zou er een reële kans zijn dat Al-Qa’ida zich over Irak zou verspreiden. Bovendien groeit IS niet vanwege de martelaarsrol, maar omdat vanwege het succes van de organisatie zich andere jihadisten aansluiten bij IS.

Olie

Mevrouw Karabulut is een uitstekende leerling van Jan Marijnissen en Harry van Bommel: ‘Was het maar zo simpel dat de coalition of the willing bezig is met het beschermen van minderheden. De Verenigde Staten willen gewoon doorgaan met het verdelen van de grondstoffen uit de regio – wat ze al decennia doen. Aan die agressieve Amerikaanse agenda doet de SP niet mee.’

Welke grondstoffen? Olie? Die wordt steeds goedkoper. Irak heeft Amerika alleen maar heel veel geld gekost. De landen die veel olie nodig hebben, zijn China, India en Brazilië. Maar zij maken geen deel uit van de coalitie tegen IS.

Imperialisme

De journalist vroeg Karabulut of achter de aanvallen op IS het Amerikaans imperialisme schuilgaat: ‘Zo zou je het kunnen noemen, al is het natuurlijk niet alleen Amerikaans. Deels zit er de naïeve gedachte achter dat je met bommen democratie en mensenrechten kunt brengen. Maar er zit ook een bezettingspolitiek achter. Het gaat om economische belangen. De gebieden waar nu gevochten wordt, zijn olierijk.’

Dat is de kern van de zaak en de reden dat ik de SP beschouw als een neocommunistische partij. Het imperialisme onder leiding van de Verenigde Staten voert oorlogen voor herverdeling van kapitaal en macht. En sinds Lenins analyse van de Eerste Wereldoorlog, weten Karabulut en haar kameraden dat socialisten – voorheen communisten – zich afzijdig moeten houden in een kapitalistische oorlog.

Vreemde redenring

Mevrouw Karabulut, legt u uw leninistische waarheid eens uit aan de Koerdische vrouwen. Wat te doen met massamoordenaars?

Het SP-Kamerlid zegt verder: ‘Als er massamoord dreigt, steunt de SP militair ingrijpen. Ook luchtaanvallen. Daarom hebben we de bombardementen om de yezidi’s te helpen, deze zomer, ook gesteund.’

Dat is een vreemde redenering. De Koerd in Karabulut komt in opstand tegen het neocommunistische geloof: ‘En nu in Kobani heeft iedereen toch kunnen zien dat duizenden mensen worden aangevallen met als enige doel: totale vernietiging? We zien de beelden, de VN spraken van dreigende genocide of massaslachting. De strijd die de Syrische Koerden voeren om hun stad te behouden, die moet je op alle mogelijke manieren steunen. Dus ook met luchtaanvallen.’

Charlatan

Sedat Karabulut is een SP-charlatan: wel imperialisme, geen steun aan de Amerikaanse bombardementen, maar wel weer in Kobani. Wat is het wezenlijke verschil tussen Kobani, Erbil en andere Koerdische plaatsen die zonder Amerikaanse steun al lang zouden zijn uitgemoord door de IS-terroristen?

Kennelijk snapte de journalist niets meer van de uiteenzetting van Karabulut en vroeg haar daarom of zij het Communistische Manifest van Marx en Engels had gelezen: ‘Je kunt je nog steeds door zo’n boek laten inspireren. Er staat een passage in over arbeiders die geen vaderland kennen omdat het grootkapitaal met ze schuift. Dat is nog steeds hartstikke actueel. Kijk naar arbeidsmigratie, dat geeft altijd frictie. “Revolutie” vertaal ik als: optimistisch zijn en niet zielig in een hoekje zitten. Ik vind dat mensen moeten knokken voor hun zaak.’

Een te laat geboren revolutionair!

Communisme

Koerdische mensen, zie hier de kern van de zaak: de neocommunisten en de communisten van Europa hebben niets met het lot van Koerden. Zij zijn bezig met het fundamentele probleem: het afschaffen van het kapitalisme en het vestigen van het communisme.

Daarbij willen ze geen steun geven aan de militaire en economische ambities van de kapitalistische overheden. Ook niet in het geval van de Koerden.

Koerden, jullie hebben niets aan de Socialistische Partij.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.