Dat treinkapers zijn ‘geëxecuteerd’ is idiote beschuldiging

20 november 2014Leestijd: 2 minuten

Wie zich ook maar enigszins kan voorstellen hoe de situatie was in de vroege ochtend van 11 juni 1977, begrijpt dat bij de dood van de Molukse treinkapers geen sprake was van ‘executies’.

Om een eind te maken aan de terugkerende aantijgingen dat mariniers op 11 juni 1977 Molukse treinkapers zomaar neerknalden, brachten VVD-ministers Ivo Opstelten (Veiligheid) en Jeanine Hennis (Defensie) gisteren een dik archiefonderzoek uit.

Advocate Liesbeth Zegveld en woordvoerders uit de Molukse gemeenschap blijven echter bij ‘executies’. Het is een absurde beschuldiging. De feiten zijn als volgt:

Negen met mitrailleurs bewapende kapers bedreigden bij De Punt al twintig dagen lang vijftig treinpassagiers met de dood. Er moest iets gebeuren. Bij eerdere Molukse acties waren een treinmachinist en andere gegijzelden geëxecuteerd. Nu naderde het moment dat kapers uit frustratie een massamoord begingen.

Wraak

Het aanvalsplan van de mariniers was zorgvuldig en goed doordacht. De kapers zaten in twee coupeetjes aan de achterzijde van de trein. Voorkomen moest worden dat zij naar voren liepen om uit wraak een bloedbad aan te richten onder de gegijzelden.

Daarom moest flink worden gevuurd op het tussenliggende deel van de trein. Vandaar het enorme aantal kogelgaten in de beplating. En vandaar ook dat twee gegijzelden, die per abuis lagen te slapen nabij de kapers, om het leven kwamen.

Nachtelijke gevecht

De kapers hadden de trein verduisterd. Toen de mariniers binnenstormden, was onmogelijk te zien dat een van de kapers zwaargewond op de vloer lag zonder wapen. Een marinier moest in een fractie van een seconde beslissen en schoot haar dood.

Wie zich ook maar enigszins een voorstelling kan maken van zo’n nachtelijk gevecht met automatische wapens en granaten in een bekrompen ruimte, snapt dat dit geen executie was.

De mariniers mochten niet vuren op terroristen die ‘zich zichtbaar overgaven’. Bij drie van de negen kapers was dat het geval. Zij hebben het overleefd en kwamen er vanaf met een lichte celstraf.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.