Afshin Ellian Afshin Ellian

Frans Timmermans van Den Haag naar Brussel? Ja graag!

24 januari 2014Leestijd: 4 minuten

Nog voordat de vredesconferentie over Syrië was begonnen, meldde de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken al dat hij Assad voor het Strafhof wil hebben. Dat is niet erg slim aan de vooravond van fragiele onderhandelingen.

In Montreux zijn de vredesonderhandelingen begonnen. Ze heten Genève II maar worden deels niet in Genève gehouden. En zijn het wel ‘vredesonderhandelingen’?

Een vredesonderhandeling veronderstelt dat de strijdende partijen elkaars autoriteit en bestaansrecht erkennen. De Nationale Coalitie erkent het bestaansrecht van het Assad-regime niet. En dat regime erkent zijn tegenpartij niet.

Er zijn dus in Zwitserland geen vredesonderhandelingen gaande, die een einde kunnen maken aan de burgeroorlog in Syrië.

Mensenrechten

Bij de internationale conferentie in Genève in 2012 kwamen de ‘vrienden van Syrië’ bijeen. Dat was het Syrië van het Vrije Syrische Leger, vertegenwoordigd in de Nationale Coalitie. Het idee kwam van Qatar en Saudi-Arabië, twee landen die evenzeer behoren tot de mensenrechtenschenders in de wereld.

Ze geven ook steun aan regimes en bewegingen die de mensenrechten schenden. De conferentie had daarom moeten heten: de vrienden van Qatar en Saudi-Arabië. De Syrische regering was er niet bij.

Opheffen

De vrienden van Qatar en Saudi-Arabië hadden besloten dat de Syrische burgeroorlog moest worden beëindigd ten gunste van de Syrische Moslimbroeders. Dat was dus geen vredesconferentie, maar een internationale conferentie ter bevordering van de Syrische burgeroorlog.

In deze conferentie werd eenzijdig, zonder de instemming van de andere partijen, besloten dat Assads regime moet worden opgeheven en dat de Moslimbroeders – in de gedaante van de Nationale Coalitie – aan de macht zouden komen.

De realisatie van deze beslissing eiste verdere bewapening en financiële steun aan het Vrije Syrische Leger.

Foto’s

En toen werden nog tienduizenden Syriërs vermoord en raakten nog honderdduizenden ontheemd.

In Saudi-Arabië en Qatar vielen geen slachtoffers. Die landen hebben alle luiken opengezet voor de jihadisten. Ook het Vrije Syrische Leger werd gereduceerd tot een marginale groep. Er zijn honderden groepen die tegelijkertijd tegen Assad en tegen elkaar vechten.

Precies aan de vooravond van de conferentie in Montreux werden afschuwelijke foto’s verspreid van gewurgde, gemartelde en verminkte gevangen. Deze misdaden zouden zijn gepleegd door het regime van Assad. Dat regime is misdadig, net als de regimes van Iran en Saudi-Arabië. Daaraan twijfelen we niet.

Emoties

Maar of deze foto’s echt zijn, is een vraag die de autoriteiten in Europa en de Verenigde Staten niet met zekerheid kunnen beantwoorden. Deze foto’s waren al in november vorig jaar bekend bij de Amerikaanse autoriteiten, aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

Maar ze kunnen er nog steeds niets zeggen over de authenticiteit ervan. We weten echter wel dat degenen die de foto’s aan de vooravond van de conferentie hebben verspreid, ernaar streven om het Westen te betrekken bij dit conflict. Emoties, daar gaat het om.

Frans Timmermans

Er was één autoriteit die als een kip zonder kop begon te praten: de Nederlandse minister van Buitenlandse zaken, Frans Timmermans. Op weg naar Zwitserland zei Timmermans tegen de NOS: ‘De foto’s van Syrische gevangenen die zijn gemarteld en vermoord, bevestigen dat president Assad een oorlogsmisdadiger is die voor het Internationale Strafhof moet verschijnen.’

Heeft de AIVD of de MIVD onderzoek verricht naar deze foto’s? Hebben de onafhankelijke organisaties onderzoek verricht naar de echtheid van deze foto’s? Nee. Hoe weet Timmermans dat deze foto’s echt zijn? Weet hij meer dan het Witte Huis?

Facebook

Timmermans, de Facebook-jongen van de PvdA  was voor de politiek correcte media lange tijd de gedroomde minister van Buitenlandse Zaken. Nu blijkt dat hij een infantiel politicus is, die Syrië verwart met zijn Facebook-pagina.

De Volkskrant tekende uit de mond van Timmermans op: ‘We hebben de morele plicht alles te proberen om Assad voor de rechter te brengen’.

Frans, je was op weg naar Zwitserland om vredesonderhandelingen bij te wonen! Iedereen weet dat als je met iemand wil overleggen over vrede, je hem niet al kunt bedreigen met strafrechtelijke vervolging.

Onschuldig

Nederland moet juist proberen de partijen aan te moedigen omwille van humaniteit een wapenstilstand, desnoods voor één uur per dag, te accepteren om onschuldige burgers van water, voedsel en medicijnen te kunnen voorzien.

Dat is onze morele plicht voor dit moment. En er zal zeker een moment komen waarop we hopelijk alle betrokkenen, dus ook de Nationale Coalitie, kunnen berechten voor het plegen van oorlogsmisdaden. Kleine humanitaire stappen kunnen grote betekenis hebben voor Syriërs en het Syrische conflict.

Frans Timmermans toont nogmaals aan dat hij niet geschikt is om in het buitenland de Nederlandse belangen te vertegenwoordigen. Er is gelukkig een oplossing: Europa, de banenmachine voor infantiele politici.

Timmermans zoekt naar een nieuwe, mooiere baan. Niet in Den Haag maar in Brussel. Dat moeten we van harte steunen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.