Het ‘Sommige Marokkanendebat’ dan maar? Over de ouders graag!

05 april 2013Leestijd: 3 minuten

Als in Australië groepen jongeren van Nederlandse komaf jarenlang voor problemen zouden zorgen, zou ik het niet meer dan logisch vinden dat de pers ter plaatse iets schrijft met de woorden ‘Dutch’ and ‘problems’ erin. En dan zou ik me wel een beetje schamen.

Oké, het bekt niet lekker, laten we het dus maar direct over het ‘Sommige Marokkanendebat’ hebben.

Als Geert Wilders’ PVV het ook zo had genoemd, had dat ons decimeters krantenkolommen, uren spreektijd in Tweede Kamer en op televisie en decibellen woede en verontwaardiging kunnen besparen. En hadden we het gewoon over de inhoud kunnen hebben. Of toch niet?

Krampachtig

Nou ik denk het niet, want wat zijn we met z’n allen nog steeds krampachtig bezig in Nederland. Neem een uitspraak van PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) van vóór het debat, dat er geen Marokkanenprobleem is, maar dat er wel problemen zijn met Marokkanen. Wellicht zuiver geformuleerd, maar het klinkt ook als een semantisch trucje.

Met dat laatste zaten het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) en ik nog op één lijn. ‘Ook de framing dat er geen Marokkanenprobleem bestaat maar wel “problemen met Marokkanen” klinkt weliswaar minder negatief maar is ministens zo generaliserend,’ zo lees ik in de brief van de SMN aan de woordvoerders in de Tweede Kamer.

Bekoren

De rest van de brief kan mij minder bekoren, omdat deze naar van alles verwijst, behalve naar waar het vervelende en soms ronduit criminele gedrag van ‘sommige’ Marokkaans-Nederlandse jongeren nu eigenlijk vandaan komt.

Eerst wordt de lezer opgedragen een ‘gedachteoefening’ te doen door het woord ‘Marokkanen’ te vervangen door dat van een andere bevolkingsgroep. ‘Het schaamrood vliegt u ongetwijfeld op de kaken.’

Logisch

Nou, eerlijk gezegd niet. Als in – pak hem beet – Australië groepen jongeren van Nederlandse komaf jarenlang voor problemen zouden zorgen, zou ik het niet meer dan logisch vinden dat de pers ter plaatse iets schrijft met de woorden ‘Dutch’ and ‘problems’ erin. En dan zou ik me wel een beetje schamen.

De overige punten overtuigen ook niet echt. De oververtegenwoordiging in statistieken zegt volgens het SMN niet veel: ‘Het is net als met het statistisch verband tussen de komst van ooievaars en geboorte van kinderen. Alleen een onwetende leidt daaruit af dat het eerste de oorzaak is van het laatste.’

Opvoeding

Nu ken ik dat verband niet, maar ik vermoed wel dat er een verband is tussen een achterblijvende, gebrekkige opvoeding door ‘sommige’ Marokkaanse Nederlanders. Maar dat punt behoort niet tot de overwegingen die het SMN aandraagt voor het ‘Marokkanendebat’ – wat ik dus liever het ‘Sommige Marokkanendebat’ noem.

Ik heb hier eens naar gevraagd in een interview met ex-PvdA-Kamerlid Samira Bouchibti. Zij zei hierin dat sommige kinderen niet eens worden opgevoed en dat sommige ouders de opvoeding totaal overlaten aan de straat en de school.

Bouchibti pleitte daarom voor het terugbrengen van meer verantwoordelijkheid bij de ouders. Als die dat niet oppakken, moet er verplichte opvoedondersteuning komen en bij weigering hiervan, wordt gekort op de kinderbijslag.

Onderbuikgevoelens

Ik dwaal af. Ik was gebleven bij de ‘oplossingen’ van de SMN. De statistieken zouden worden vertekend door selectiemechanismen van de politie, volgens een onderzoek van de politie zelf. De (of is ‘sommige’ correcter?) agenten zouden zich baseren op onderbuikgevoelens, uiterlijke kenmerken en stereotype beelden van mogelijke verdachten.

Nu sluit ik niet uit dat agenten na een paar jaar wat bedrijfsblind en (sommige) Marokkanenmoe worden, en dat zal heus een paar procent schelen in de onderzoeksstatistieken. Maar het lijkt mij toch vruchtbaarder als er een onderzoek komt naar de opvoedstijlen van Marokkaanse Nederlanders, en dat daaraan vervolgens aanbevelingen worden gekoppeld.

Schone taak

Misschien is hier een schone taak weggelegd voor het SMN en kan het samenwerkingsverband zo bijdragen aan een ‘Sommige Marokkanendebat deel II’.

Als dat dan ook nog eens wordt aangevraagd door de PvdA-ers Diederik Samsom of Ahmed Marcouch, in plaats van door Geert Wilders, kan iedereen weer tevreden gaan slapen, zoals na het nachtelijke debat van afgelopen nacht. Welterusten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.