Geen eed afleggen op 30 april? Fred de Graaf zou veertien pijnlijke stiltes moeten laten vallen

08 april 2013Leestijd: 2 minuten

Wat zou een monarchie zijn zonder een plukje republikeinen? En wat zou een inhuldiging voorstellen zonder een groepje koppige Kamerleden die weigeren de eed of belofte af te leggen?

Veertien volksvertegenwoordigers doen op 30 april niet echt mee aan het feestje: vijf van de PvdA, vier van GroenLinks, drie van de Partij voor de Dieren en twee van de SP.

De inhuldiging is geen louter ceremoniële poespas, het is een staatsrechtelijke en dus politieke gebeurtenis – en daar horen dissidente geluiden bij. Paradoxaal genoeg, verhogen de weigeraars alleen maar de waarde van de bijeenkomst, want zij maken duidelijk hoe klein de minderheid is die vindt dat het anders moet.

Pijnlijke stiltes

De namen van de dissidenten worden op 30 april niet voorgelezen, om pijnlijke stiltes te voorkomen, laat Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf (VVD) weten. Dat is nou vreemd.

Hij zou juist veertien pijnlijke stiltes moeten laten vallen. En veertien keer de naam moeten herhalen om zeker te weten dat het betrokken Kamerlid echt niet wil. Dan krijgen die veertien backbenchers tenminste een gezicht.

Flauwe redenering

Sommigen van hen zeggen dat ze geen eed afleggen omdat ze dat al hebben gedaan toen ze werden ingezworen als parlementariër. Klopt niet. Bij de inhuldiging biedt de Koning als het ware zijn diensten aan en verklaren de volksvertegenwoordigers dat hij aan de slag kan.

Andere weigeraars zeggen dat ze tegen de monarchie zijn – en dat ze dus niet willen. Niet consequent, want bij hun aantreden als Kamerlid zwoeren ze trouw aan de grondwet en dus aan het Koningshuis.

Vakantie

Een enkeling zegt dat het hem goed uitkomt om weg te blijven. Want hij ‘heeft niks met de monarchie’ en bovendien een vakantie gepland. Zo weinig ruggegraat! Daar kunnen zelfs de Kamerleden wier naam niet hardop wordt voorgelezen niet tegenop.

Verder zijn er ook nog Kamerleden van rechtse partijen die tegen de monarchie zijn, maar dat om electorale redenen angstvallig verzwijgen. Zij leggen valselijk de eed of belofte af.

Al die onoprechtheid, je zou bijna zeggen: blijf weg, huichelaars! De monarchie heeft behoefte aan republikeinen van stavast.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.