Ik word onrustig en opstandig met Mark Rutte als premier

04 maart 2013Leestijd: 2 minuten

Slechts 27 procent van de kiezers vindt Mark Rutte de juiste man op de juiste plaats. Ik vind dat niet verbazend. ‘Ik ook niet,’ zal de minister-president zelf misschien reageren. En: ‘Logisch, kiezers van andere partijen dan mijn VVD zullen natuurlijk liever de leider van hun eigen partij als premier zien.’

Waarom ik niet verbaasd ben? Ik las onlangs een paar maanden oud, maar daarmee niet minder relevant artikel op forbes.com: ’15 ways to identify bad leaders’, van Mike Myatt. Ik zal niet alle vijftien punten nalopen, dat kunt u zelf ook doen, maar wel enkele treffende citaten vermelden.

Onrustig

Leaders without vision will fail. Leaders who lack vision cannot inspire teams, motivate performance, or create sustainable value.’ Daarom word ik altijd een beetje onrustig als Rutte weer eens weigert om aan te geven waar hij met Europa nu eigenlijk naartoe wil.

‘A leader who lacks character or integrity will not endure the test of time.’ Daarom werd ik – en niet alleen ik – een beetje opstandig toen Rutte enkele kapitale verkiezingsbeloften brak.

Nulletje of wat

‘Those leaders who lack the focus and attention to detail needed to apply leverage and resources in an aggressive and committed fashion will perish.’ Daarom werd ik een beetje verdrietig toen Rutte er in het competitieve Brussel een nulletje of wat naast bleek te zitten.

Aan het eind van zijn betoog waarschuwt Myatt voor een ‘rocky road‘ als onze leiders niet de goede karaktereigenschappen hebben. Nou, doe de veiligheidsriemen maar om, beste mensen!

Spiegel

Nu is dit artikel – naar het zich laat aanzien – in de eerste plaats op het lijf van leiders in het bedrijfsleven geschreven. Die hoeven geen leiding te geven aan een team dat uit verschillende (politieke) fracties bestaat. Ook is het nog maar de vraag of andere politieke leiders het als premier beter zouden doen dan Rutte.

Toch zou Mark Rutte er goed aan doen om eens in de spiegel te kijken, zich onder ‘de mensen’ te bewegen en zich niet alleen met ja-knikkers te omringen.

Zesje

Terugkomend op de logische gedachte dat kiezers van andere partijen natuurlijk liever een andere premier zien: ook onder de VVD-kiezers scoort Rutte slechts een matige 60 procent.

Een zesjescultuur in eigen huis stemt niet tot tevredenheid.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.