Met krachteloos gepolder en gelegenheidscoalities schieten we niets op

28 februari 2013Leestijd: 2 minuten

Het kabinet moet de komende weken alles en iedereen bedienen. Weinig kans dat dit gepolder Nederland sterker uit de crisis laat komen.

De Nederlandse economie blijft dit jaar nog even inzakken. Volgend jaar gaat het iets beter, maar de werkloosheid groeit door en Nederland voldoet niet aan de Brusselse begrotingsvoorschriften.

Op zichzelf niets nieuws, maar voor het kabinet-Rutte II is deze prognose van het Centraal Planbureau wel de aftrap voor nieuwe onderhandelingen.

Plezieren

De coalitie van VVD en PvdA moet binnen twee maanden een nieuw regeerakkoord overeenkomen. Niet alleen om te proberen volgend jaar wèl aan Brusselse eisen te voldoen, maar ook omdat Mark Rutte en Diederik Samsom even over het hoofd hadden gezien dat hun partijen geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben.

De kabinetsformatie begint vandaag dus gewoon opnieuw, met een zwaardere opgave dan in september en met de opdracht om oppositiepartijen te plezieren – om te voorkomen dat wetgeving strandt in de Eerste Kamer. Onderweg willen VVD en PvdA ook de lobby’s van ondernemers en vakbonden nog bedienen. Uiterlijk op 30 april, de dag van Beatrix’ abdicatie, wil Brussel het Oranjeakkoord – zoals Samsom het noemt – op tafel hebben.

Staatsuitgaven

Het grootste risico van zo’n veelpartijenakkoord is dat het eindigt in krachteloos gemodder in de polder. Als zowel vakcentrale FNV als Bouwend Nederland en de slinkende achterban van de PvdA moet worden bediend, zal er niet worden gesneden in de staatsuitgaven, maar gaan die juist omhoog.

Dat kan onmogelijk uit de afwezige economische groei worden betaald. En dus zullen de lasten wel weer worden verhoogd, wat de vooruitzichten op blijvend economisch herstel alleen maar doet verslechteren.

Weinig goeds

Het Oranjeakkoord van Diederik Samsom belooft dus weinig goeds. Er zitten veel te veel partijen aan tafel, slechts weinigen willen minder geld uitgeven en de meesten denken dat de staat moet ‘investeren’ om te ‘stimuleren’. Het probleem is dat er al veel te veel wordt ‘geïnvesteerd’: ook Rutte II geeft immers 20 miljard meer uit dan er jaarlijks binnenkomt.

Te hopen valt dat Nederland alsnog een echt meerderheidskabinet krijgt. Een gelegenheidscoalitie van onverantwoordelijken, daar schieten we niets mee op.

Volg @sypwynia op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.