politiek

Verheijen legt werkzaamheden voorlopig neer

18 februari 2015Leestijd: 2 minuten

VVD-Kamerlid Mark Verheijen heeft voorlopig al zijn werkzaamheden neergelegd. De VVD’er wil het lopende integriteitsonderzoek rond zijn persoon afwachten.

Dat heeft Verheijen woensdagavond in een verklaring laten weten.

Onderzoek naar integriteit

‘Ik heb aan fractievoorzitter Halbe Zijlstra verzocht mijn werkzaamheden als Kamerlid op te mogen schorten tot de uitkomst van het onderzoek van de Commissie Integriteit. Dit betekent dat ik tot de uitkomst van dit onderzoek geen werkzaamheden verricht en de door mij te ontvangen schadeloosstelling voor deze periode zal terugstorten,’ zo luidt de verklaring.

Op verzoek van Verheijen doet de Commissie Integriteit van de VVD onderzoek naar het declaratiegedrag van Verheijen in zijn functie als gedeputeerde voor de provincie Limburg. Uit onderzoek van NRC Handelsblad bleek vorige week dat de Limburger nogal slordig is geweest met het indienen van zijn declaraties. En die slordigheden waren niet geheel toevallig in het voordeel van Verheijen.

Corruptie

Maar het declaratiegedrag is niet de enige reden waarom er wordt getwijfeld aan de integriteit van het Kamerlid. Weekblad Elsevier berichtte vorig jaar al dat Verheijen als wethouder de projectontwikkelaar Piet van Pol mogelijk voordelen heeft gegund in ruil voor financiële giften.

Wout Heijmans, een ondernemer die zich benadeeld voelt door de beslissingen van Verheijen, heeft woensdag aangifte gedaan tegen Verheijen. Heijmans eist een miljoenenbedrag van Verheijen omdat die hem als wethouder moedwillig ‘zou hebben tegengewerkt’.

‘Vandaag is er aangifte tegen mij gedaan,’ zegt Verheijen in de verklaring. ‘Dit is nu een zaak voor het Openbaar Ministerie en het past mij niet daar publiekelijk op te reageren. Al eerder heb ik de Commissie Integriteit van mijn partij gevraagd onderzoek te doen vanwege de aanhoudende discussie omtrent mijn integriteit. Mocht het oordeel van de commissie daar aanleiding toe geven, dan zal ik daar vanzelfsprekend consequenties aan verbinden. Datzelfde geldt op het moment dat er sprake zal zijn van een strafrechtelijk onderzoek tegen mij.’

Naar verwachting presenteert de Commissie Integriteit van de VVD, onder voorzitterschap van oud-europarlementariër Jan Kees Wiebenga, over twee weken de resultaten van het onderzoek.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.