politiek

Marcouch: moslims, neem stelling tegen radicalisering

01 februari 2015

Moslims in Nederland moeten stelling nemen tegen radicalisering en geweld. Ook moeten ze hun plaats in de samenleving opeisen om de maatschappij samen met bestuurders en politici vooruit te helpen.

Dat schrijft PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch zondag op zijn Facebook-pagina.

Tegen radicalisering

‘Neem stelling tegen radicalisering. Eis de positie om de samenleving vooruit te kunnen helpen, samen met de bestuurders en politici,’ schrijft het Kamerlid.

Marcouch wil dat Nederlandse moslims een voorbeeld nemen aan hun geloofsgenoten in België. Zij spraken zich onlangs in een verklaring uit tegen radicalisering. ‘In Brussel is iets moois gebeurd na de aanslagen in Parijs. De Belgische moslims verklaarden officieel in een acte dat zij stelling nemen tegen radicalisering en geweld. “We willen niet enkel geduld worden, maar deel uitmaken van de maatschappij”, zeggen ze. Daarom vragen ze van de politiek welbewust erkenning voor hun positie als opvoeders, docenten, geestelijk begeleiders en liefdadigheidsbetrachters,’ schrijft Marcouch.

Doe als de Belgen doen

Het Kamerlid spoort geloofsgenoten aan hetzelfde te doen in Nederland. ‘Dat kunnen wij ook, in Nederland. Ook hier is een voorhoede tot bloei gekomen. Ook hier wil de voorhoede zich bekommeren om de samenleving. Laten we doen als de Belgische moslims.’

Marcouch vraagt zijn volgers om ook in Nederland een verklaring te starten. ‘Wie start zo’n verklaring landelijk namens de Nederlandse moslims in de steden en de dorpen? Dan ga ik het aanzwengelen in Den Haag, je bent woordvoerder integratie voor de PvdA of niet.’

Initiatieven

Na de aanslagen in Parijs werden er meerdere initiatieven gestart door moslims die zich wilden uitspreken tegen de terreurdaden. Op Twitter kreeg #notinmyname internationaal veel navolging. In Nederland startte Mohamed Azahaf de pagina Nietmijnislam. Deze pagina kreeg bijna 27.000 likes.
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb riep zijn geloofsgenoten eveneens op om zich uit te spreken tegen het gewelddadige salafisme. Lang niet alle moslims zijn het hier mee eens, omdat zij vinden dat zij zich niet hoeven te verantwoorden voor iets waar zij niks te maken mee hebben.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.