politiek

Dit is het nieuwe zorgplan van minister Schippers

06 februari 2015Leestijd: 2 minuten

Minister Edith Schippers (VVD, Volkgezondheid) heeft haar omstreden zorgplan aangepast en gepresenteerd. Belangrijke verandering is dat zorgverzekeraars korting kunnen geven op het eigen risico, als verzekerden kiezen voor een beperktere artsenkeuze.

Het eerdere plan van Schippers voor hervormingen in de zorg sneuvelde in de Eerste Kamer, door tegenstemmen vanuit de PvdA-fractie. Dat leidde bijna tot een kabinetscrisis.

Eigen risico

Volgens het nieuwe plan kunnen zorgverzekerden met een lager eigen risico alleen naar zorgverleners, wanneer ze van een geselecteerde zorgverlener gebruikmaken. Dat is vooral aantrekkelijk voor zorgbehoevenden die denken dat zij het verplicht eigen risico, momenteel 375 euro per jaar, gaan volmaken.

‘Een lager eigen risico betekent bovendien minder ziektekosten en meer koopkracht,’ schrijft Schippers. De minister denkt ook dat op deze manier ‘onnodig zorgmijden’ wordt tegengegaan.

Verder komt Schippers met strengere kwaliteitseisen voor zorgverzekeraars. Slecht presterende zorgverzekeraars wordt de pas gesneden, schrijft de minister. Door de kwaliteitseisen strenger te maken, hoeft er minder vaak lang te worden behandeld, en zijn er minder hersteloperaties nodig.

Contract

Schippers wil het ook lonender maken voor zorgverzekeraars om ouderen en ‘kwetsbare’ verzekerden aan zich te binden. Nu is het zo dat zorgverzekeraars juist jonge, gezonde verzekerden willen binnenhalen. ‘Ik maak extra middelen vrij voor onderzoek op dit terrein en de begeleiding ervan.’ Voor de zorgverlener moet het ook lonen om een contract met een zorgverzekeraar af te sluiten.

Het nieuwe zorgplan van Schippers moet een besparing opleveren van 1 miljard euro, net als het plan dat in december sneuvelde in de Eerste Kamer. Het zou gaan om een ‘breder, maar wel complexer’ plan. Of de PvdA-Senatoren wel instemmen met dit voorstel, moet nog blijken.

Schippers zegt dat ze goed heeft gekeken naar het draagvlak voor het voorstel, maar garanties kan ze niet geven. ‘Dat weet ik sinds december,’ zei Schippers bij de presentatie van haar plannen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.