politiek

Koenders dreigde Turkije te verlaten na arrestatie journalist

15 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Minister Bert Koenders (PvdA, Buitenlandse Zaken) dreigde Turkije stante pede te verlaten toen tijdens zijn bezoek aan het land de Nederlandse journalist Frederike Geerdink werd gearresteerd. ‘Ik heb op het punt gestaan om weg te gaan.’

Koenders zei dat donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Als de Turkse politie Geerdink niet per direct zou laten gaan, was de bewindsman naar eigen zeggen teruggegaan naar Nederland. Dat heeft hij ook gezegd tegen zijn Turkse gesprekspartners.

Arrestaties

Geerdink woont in de Turks-Koerdische stad Diyarbakir werd vorig week dinsdag aangehouden vanwege ‘propaganda voor een terroristische organisatie‘. Geerdink schrijft veel over Koerden in Turkije. Even later mocht ze alweer naar huis, dat zou zijn gebeurd nadat Koenders zijn standpunt had overgebracht aan de Turkse bewindslieden.

Een dag na de arrestatie van Geerdink, werd ook de Nederlands-Turkse journalist Mehmet Ulgur aangehouden, maar ook hij kwam snel weer vrij. Dat was volgens Koenders ‘beroerd’ om te horen. De arrestaties kunnen worden gezien als intimidatie door de Turkse autoriteiten.

Resolutie

Het Europees Parlement veroordeelde donderdag het oppakken van journalisten door de kandidaat-lidstaat van de Europese Unie. In een aangenomen resolutie benadrukken parlementariërs dat een vrije en pluriforme pers essentieel is in elke democratie.

Het Parlement in Brussel uit zijn zorgen over ‘de terugval van democratische hervormingen, in het bijzonder de afnemende tolerantie bij de overheid voor publiek protest en kritische media en de toegenomen druk en restricties voor media’.

Dat de mediavrijheid in Turkije onder druk staat, bleek deze week maar weer eens. Media wereldwijd maken zelf de afweging of zij de cover van het nieuwste nummer van het Franse weekblad Charlie Hebdo publiceren, maar in Turkije is dat wel anders.

Aanklagers in Turkije zijn een onderzoek naar de krant Cumhuriyet, omdat het woensdag delen uit het satirische weekblad had gepubliceerd. De linkse krant, die kritisch staat tegenover het beleid van de regering in Ankara, had enkele pagina’s met stukken uit het nieuwe nummer gepubliceerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.