politiek

Buma: moslims moeten afstand nemen van aanslagen

13 januari 2015

Moslims zouden nadrukkelijker afstand moeten nemen van de aanslagen in Frankrijk afgelopen week. ‘Ik vind dat men zichtbaar moet zeggen: “Wij staan naast de Joodse slachtoffers, wij staan naast de slachtoffers van Charlie Hebdo en ook wij verweren ons tegen moslimradicalen”.’

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zegt dinsdag in De Telegraaf dat het niet gaat om schuld, ‘maar om een verantwoordelijkheid die we allemaal hebben’. ‘Als het christenen waren, zou ik mijn werk doen en dat verwacht ik van iedereen.’

Moslims

Een veelgehoord geluid vanuit de moslimgemeenschap is dat moslims geen afstand willen nemen van iets wat zij niet hebben gedaan. ‘Maar ik vind dat je wel moet reageren. Want het is niet meer vanzelfsprekend dat heel Europa de islam ziet als een vreedzame godsdienst.’

Van Haersma Buma zegt dat er wat hem betreft ook wel meer moslims aanwezig hadden kunnen zijn bij de demonstraties van afgelopen week in Nederland. ‘Het kan toch niet zo zijn dat alleen de autochtone Nederlanders dit schouder aan schouder uitspreken, dat moeten we allemaal doen.’

Enkele moslims in Nederland hebben wel afstand genomen van wat er in Parijs is gebeurd. De Facebook-pagina Nietmijnislam heeft ruim 22.000 likes.

Ivo Opstelten

In het interview is Van Haersma Buma ook kritisch over minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie). Buma vindt dat wetgeving om terroristen aan te pakken uiterst traag wordt doorgevoerd. Wetgeving over het afnemen van de nationaliteit van jihadisten ligt al sinds oktober op het bureau van Opstelten.

‘En nu zegt de minister: ‘Het kan wel sneller.” Het had er natuurlijk allang moeten liggen, zodat we erover kunnen debatteren,’ zegt Van Haersma Buma. Hij vindt Opstelten ‘veel te gemakkelijk als er niet iets van buiten komt waardoor hij wel moet handelen’.

‘En dat vind ik hem echt aan te wrijven. Deze minister wist in augustus dat de Kamer zat te wachten op maatregelen en dan kun je niet een half jaar later, na een volgende aanslag zeggen: dat gaan we nu versnellen.’ Het geduld met Opstelten wordt ‘zeer op de proef gesteld’. ‘Of het op raakt, zal moeten blijken na dat debat met het kabinet.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.