politiek

Buma: ‘mislukte’ coalitie hoeft niet bij CDA aan te kloppen

17 januari 2015Leestijd: 2 minuten

De coalitiepartijen hoeven ook na de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart niet te rekenen op het CDA. Het kabinet Rutte II is na twee jaar vastgelopen in de modder en mislukt.

Dat zei CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zaterdag. Hij gaf daarmee in Apeldoorn het startsignaal voor de campagne van zijn partij voor de Provinciale Staten-verkiezingen. Die zijn op 18 maart. De nieuwe leden van de Provinciale Staten kiezen vervolgens eind mei de Eerste Kamer.

Belangrijk

De samenstelling daarvan is erg belangrijk voor het voortbestaan van de regeringscoalitie, aangezien VVD en PvdA zonder voldoende steun in de Senaat weinig kunnen uitrichten.

Ook nu hebben de twee partijen er geen meerderheid (38 zetels) waardoor zij zijn aangewezen op D66, ChristenUnie en SGP, de zogenoemde constructieve oppositie. De peilingen voorspellen niet veel goeds voor het kabinet.

Hangende pootjes

Daarom gaf Buma alvast een waarschuwing. Het heeft volgens hem geen zin om na 18 maart ‘met hangende pootjes bij het CDA aan te kloppen. Het CDA doet daar niet aan mee’.

Dat premier Mark Rutte (VVD) met zijn campagneteam de straat opgaat tijdens deze verkiezingen, geeft voor Buma aan dat Rutte voelt dat zijn kabinet in gevaar is. Maar dat heeft hij aan zichzelf te wijten, want het kabinet heeft Nederland op zijn kop gezet en daarmee voor veel onzekerheid gezorgd, aldus Buma.

De CDA-leider had ook nog een paar inhoudelijke punten. Zo zegt hij in te zetten op meer banen, lagere belastingen en meer veiligheid. Buma vindt dat veel ouderen en langdurig zieken in onzekerheid zitten over de zorg die zij kunnen krijgen nadat zorgtaken van het Rijk zijn overgegaan naar de gemeenten en zorgverzekeraars.

Kerstcrisis

Vandaag komt ook de PvdA bijeen op een partijcongres. Niet zonder spanning: de afgelopen tijd werd gekenmerkt door interne verdeeldheid binnen de gelederen en flinke kritiek. Zo was er het tumultueuze vertrek van de twee Turks-Nederlandse Kamerleden Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu en niet te vergeten de Kerstcrisis.

Die werd veroorzaakt doordat drie opstandige PvdA-Senatoren tegen de beperking van de vrije artsenkeuze stemden. Crisisoverleg in het Torentje was het gevolg – een conflict dat, voorlopig althans, in de kiem is gesmoord.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.