Zo wil Asscher import spanningen Midden-Oosten voorkomen

03 december 2014Leestijd: 2 minuten

Het opgelaaide conflict tussen Israël en de Palestijnen leidde afgelopen zomer tot spanningen in Nederland. Ook de opmars van IS zorgde voor conflicten in ons land. Minister Asscher wil dit in de toekomst voorkomen.

Vertegenwoordigers van tien organisaties van Marokkanen, Turken, Koerden en Alevieten in Nederland hadden woensdag een gesprek met minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken). Aanleiding daarvoor waren de spanningen van afgelopen zomer.

Spanningen

Met hulp van de organisaties wil Asscher voorkomen dat opnieuw conflicten in het Midden-Oosten worden uitgevochten in Nederland. De minister heeft het gevoel dat hij steun krijgt van de tien organisaties die aanwezig waren bij het gesprek.

‘Alle aanwezigen van vanmiddag delen het gevoel van verantwoordelijkheid om te voorkomen dat spanningen uit het Midden-Oosten in ons land worden geïmporteerd,’ laat Asscher weten in een verklaring.

Onder de organisaties die aanwezig waren bij het gesprek zijn Federatie Koerden Nederland, Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders en Milli Görüs Noord-Nederland. De tien organisaties hebben toegezegd dat zij hun achterban ‘actief zullen oproepen’ om beheerst om te gaan met meningsverschillen.

Ook zullen zij ‘gezamenlijk in gesprek gaan om bedreigingen en andere escalaties in ons land te voorkomen’ en hebben de clubs afgesproken ‘op te komen voor iedereen die bedreigd wordt, met welke achtergrond dan ook’.

Antisemitisme

Afgelopen zomer waren er op diverse plekken in Nederland demonstraties vanwege het offensief van Israël in de Gazastrook. Demonstranten waren vaak niet alleen kritisch over het optreden van Israël, maar riepen ook antisemitische leuzen. In Den Haag liepen enkele demonstranten met hakenkruizen en werd opgeroepen tot ‘dood aan de Joden‘.

Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) van Amsterdam uitte in augustus al zorgen over de ‘toegenomen spanning tussen bevolkingsgroepen’ in zijn stad. Om antisemitisme en IS-vlaggen tijdens een pro-Palestijns protest te voorkomen, stelde hij richtlijnen op.

De opmars van terreurbeweging IS zorgde ook voor spanningen tussen moslims en niet-moslims, vooral in de Schilderswijk. Daar protesteerden enkele demonstranten voor IS, en werd een tegenprotest gehouden met de boodschap: ‘Geen jihad, in onze straat.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.