VVD-senator Dupuis verwijt Plasterk haast bij wet topinkomens

23 december 2014Leestijd: 2 minuten
'ANP'

VVD-senator Heleen Dupuis is kwaad op minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken. Volgens Dupuis ‘moest en zou’ hij de vernieuwde wet op de topinkomens ‘erdoor jassen’.

Dit zei zij dinsdagochtend in het KRO-radioprogramma De Ochtend van 4. De VVD stemde in de Senaat tegen de wet. Dupuis zegt zelf van tevoren nog persoonlijk bij Plasterk langs te zijn geweest maar daar zat volgens haar ‘geen enkele beweging in’. De wet op de verlaging van de topinkomens, een afspraak uit het regeerakkoord, haalde het maandag in de Eerste Kamer ook zonder de instemming van coalitiepartner VVD.

Netjes

Dit betekent dat Plasterk de bovengrens per 1 januari kan vastleggen op 100 procent van een ministerssalaris. Dit komt neer op 178.000 euro. De  bovengrens van 130 procent die nu wordt gehanteerd bestaat nog maar kort. De VVD in de Senaat vindt dat verdere verlaging voortijdig en onzorgvuldig is omdat de effecten van de eerste verlaging nog niet duidelijk zijn. Bovendien vindt de VVD dat de wet topmensen ‘over één kam scheert’.

Er was onder meer de VVD een evaluatie van de effecten van de 130 procent  beloofd en die belofte wordt volgens Dupuis nu genegeerd. ‘Coalitie of niet, de regering moet zich netjes blijven gedragen,’ aldus Dupuis in het radioprogramma.

Boven de norm

Op dit moment werken zeven bestuurders boven de norm van 130 procent. Nu de norm naar 100 procent wordt teruggebracht, zal het aantal grootverdieners in één klap stijgen.

Het kabinet probeert overgangsregelingen overeen te komen om ook deze salarissen af te bouwen.