Van Haersma Buma: kabinet kan over kleinigheid struikelen

17 december 2014Leestijd: 2 minuten

Regeringspartijen VVD en PvdA hebben geen idee hoe ze de tweede helft van de kabinetsperiode moeten invullen. CDA-leider Sybrand van Haersma Buma constateert ‘betonrot’ bij het kabinet. ‘Betonrot zie je niet, totdat het gebouw begint te brokkelen en dan is het te laat.’

Van Haersma Buma doet deze uitspraak in het dubbeldikke Kerstnummer van weekblad Elsevier. ‘Het kabinet kan elk moment over een kleinigheid struikelen,’ zegt Buma in het interview dat is afgenomen voor de huidige crisissfeer in het kabinet.

Kracht

De CDA-leider denkt dat Rutte II misschien nog wel een tijdje kan doorgaan, maar: ‘Er komt niks meer uit. Het tempo van kabinetsmaatregelen was te hoog, waardoor alles vastloopt in de uitvoering.’

Volgens Van Haersma Buma is niet het moment van een kabinetscrisis belangrijk, ‘maar de vraag of de politiek nog voldoende kracht heeft om grote zaken aan te pakken’. ‘De belastingen moeten eenvoudiger en lager, opdat werkgelegenheid toeneemt. Radicalisering en jihadisme moeten worden uitgebannen. En er moet een sterke krijgsmacht komen.’

Premier Mark Rutte (VVD) zou vanuit het Torentje ‘alleen nog vraagtekens’ verspreiden.

In het interview met weekblad Elsevier gaat Van Haersma Buma ook in op het kabinetsbeleid ten opzichte van jihadisme. Hij zegt dat Nederland een ‘acuut veiligheidsprobleem’ heeft. Van Haersma Buma vindt dat teruggekeerde jihadisten en hun families scherp in de gaten moeten worden gehouden. ‘Hier geldt: ik heb je beet, ik heb je door en ik stop je in de cel.’

Turkije

Ook zegt Van Haersma Buma dat hij wil stoppen met de dubbele nationaliteit. ‘Wie toch Turk of Marokkaan wil blijven, kiest daar dan bewust voor en wordt geen Nederlander. We kunnen het niet hebben dat Turkije bepaalt hoe mensen die hier zijn geboren, moeten leven.’

Buma wil allochtone Nederlanders niet met terugwerkende kracht het Nederlanderschap ontnemen. Hij bepleit een verbod op dubbele nationaliteit voor allochtonen na de tweede generatie.

In feite zou dit betekenen dat toekomstige generaties Marokkanen géén Nederlandse nationaliteit kunnen verwerven, omdat Marokko het inleveren van de Marokkaanse nationaliteit niet toestaat.

Over Marokko zegt Buma: ‘Ik erken dat het in het geval van Marokko moeilijker ligt, want een Marokkaanse nationaliteit kun je formeel niet beëindigen. Er moet vanuit Brussel druk op Marokko worden gezet om de Marokkaanse nationaliteit inwisselbaar te maken. Anders oefent Marokko tot in het oneindige gezag uit over mensen die hier wonen. Dat moeten we stoppen en dat kan met Europese pressie en met Nederlandse wetgeving.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.