Parlementaire pers: Timmermans politicus van het jaar

11 december 2014Leestijd: 2 minuten

Eurocommissaris en voormalig minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans (PvdA), is door de parlementaire pers uitgeroepen tot politicus van het jaar. Vooral zijn optreden rond de ramp met vlucht MH17 ‘maakte indruk’.

Frans Timmermans is politicus van het jaar, zo maakte het NOS Radio 1 Journaal donderdag bekend.

MH17

De PvdA’er werd verkozen boven premier Mark Rutte (VVD) en staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid. Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) werd vierde, Alexander Pechtold (D66) vijfde.

Timmermans wordt door de journalisten in Den Haag geroemd om zijn dossierkennis en zijn geslaagde lobby om eurocommissaris te worden, maar bovenal voor zijn optreden rond de vliegramp met de MH17. ‘Hij maakte indruk met onvermoeibare diplomatie,’ zei juryvoorzitter Jos Heymans die bovendien de omstreden speech van Timmermans in de VN-Veiligheidsraad prees.

Tuig

In deze toespraak veroordeelde hij het ‘tuig’ dat als een roversbende over de crashzone trok. Maar op de beelden waarop Timmermans deze veroordeling baseerde, waren geen rovers te zien maar reddingswerkers en vrijwilligers die loodzwaar bergingswerk aan het verrichten waren. Excuses voor deze misser heeft de minister nooit gemaakt.

Ook het feit dat Timmermans uit de school klapte over een ‘mondkapje’ dat zou zijn aangetroffen op de mond van één van de passagiers, wordt Timmermans vergeven. Deze valse voorstelling van zaken, waarmee hij nabestaanden op het verkeerde been zette, doet de parlementaire pers af als ‘een foutje’. ‘Ondanks dat foutje leverde hij een topprestatie,’ zei de juryvoorzitter.

Onder de parlementaire pers was dit jaar overigens weinig animo voor de uitverkiezing. Slechts 64 van de ongeveer 125 journalisten brachten een stem uit. Veel leden zagen af van de stemming omdat ze vonden dat er dit jaar niet echt iemand was die met kop en schouders boven de rest uitstak.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.