Diederik Samsom over de rooie? Nee, hij is wel ‘verbaasd’

04 december 2014Leestijd: 2 minuten

PvdA-leider Diederik Samsom ging helemaal niet ‘over de rooie’. Nee, Samsom geeft toe dat hij ‘een opmerking heeft gemaakt over hun vraagstelling’. ‘Maar ik was verbaasd dat je dan vervolgens drie pagina’s in De Telegraaf krijgt.’

Samsom reageert op een publicatie van de krant van donderdag. Daarin stond een uitgebreid verslag van een gesprek dat twee journalisten hadden met Samsom in zijn werkkamer. Het gesprek was volgens Samsom off the record, maar de journalisten stemden hier niet mee in.

Spelletjes

Samsom erkent nu dat hij zich weleens ergert aan de spelletjes die in Den Haag worden gespeeld, en dat hij tegenover De Telegraaf ‘geagiteerd’ was. Maar spijt van zijn opmerkingen heeft de PvdA-leider niet.

Hij ontkent verder dat PvdA-Kamerlid Jan Vos, die namens de partij het woord voert over energie, niet op de hoogte was van het schaliegas-standpunt. De PvdA koestert al een hele tijd bezwaren tegen boren naar schaliegas. ‘Er komt een moment dat je de knoop moet doorhakken.’

Volgens De Telegraaf heeft Samsom ‘niet alleen zijn emoties niet onder controle, maar lijdt hij kennelijk ook aan selectief geheugenverlies’.

Schaliegas

Volgens de krant ging Samsom in het gesprek ‘helemaal los’ over de wijze waarop er politiek wordt bedreven in Den Haag, en de rol van de media daarin. Aanleiding voor het gesprek was de afwijzing van Samsom over het winnen van schaliegas.

Samsom zei woensdag dat boren naar schaliegas ‘volstrekt onnodig’ is. Dit terwijl de PvdA eerder nog opperde proefboringen te houden. Samsom ging met zijn woorden voorbij aan PvdA-Kamerlid Vos, die namens de partij het woord voert over energie.

In het gesprek met de krant zei Samsom dat hij het nieuwe standpunt heeft besproken, maar dat lijkt niet het geval te zijn. Over de vraag of zijn nieuwe standpunt te maken heeft met de Provinciale Statenverkiezingen wordt Samsom geïrriteerd: ‘Verkiezingen hebben er geen moer mee te maken!’

Vervolgens begon Samsom ‘een tirade’ over de politieke spelletjes in Den Haag. ‘Off the record!’ riep Samsom nog, maar daar stemde de krant niet mee in. ‘Ik ben ook maar een mens. Ik ga iedere dag naar mijn werk om het land beter te maken!’

De VVD liet woensdag al weten verbaasd te zijn over de uitspraken van coalitiegenoot PvdA. Minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) komt rond de zomer met een structuurvisie over schaliegas.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.