Vertrouwen in kabinet steeg na MH17, maar is weer gedaald

09 november 2014Leestijd: 2 minuten

Na de ramp met vlucht MH17 hadden Nederlanders meer vertrouwen in het kabinet, maar dat vertrouwen is inmiddels op hetzelfde niveau als voor de ramp. Vooral bij premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is de daling sterk.

Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat het rapportcijfer van Rutte is gedaald van een 5 naar een 4,4, en in het geval van Dijsselbloem van 5,3 naar 4,8.

Vertrouwen

Minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) levert ook flink in. In augustus stond hij al bijna onderaan het lijstje met een 4,4 en hij is nu verder gezakt naar een 3,7. Het vertrouwen in minister Stef Blok (VVD, Wonen) is met 3,6 het laagst. In augustus kreeg Blok nog een 3,9.

Van de fractieleiders krijgt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma met een 4,8 het hoogste rapportcijfer, dat is eentiende hoger dan in augustus. D66-leider Alexander Pechtold gaat er viertiende op achteruit en komt uit op een 4,6.

De respondenten geven PVV-leider Geert Wilders een 3,8, maar binnen zijn eigen partij kan hij rekenen op een 8.

Onderzoek

Na de ramp met vlucht MH17 was er veel lof over het optreden van het kabinet. Vooral de VVD van premier Rutte stond er in de peilingen weer goed voor. Nu is er echter meer kritiek op het optreden van Rutte.

Zo was er onvrede over het feit dat Duitse parlementariërs wel zijn geïnformeerd over een onderzoek naar de ramp van de Duitse inlichtingendiensten. Daaruit zou blijken dat inderdaad de pro-Russische separatisten het vliegtuig neerhaalden, met een Buk-raketsysteem.

De Nederlandse Tweede Kamerleden waren hiervan niet op de hoogte. De Onderzoeksraad Voor Veiligheid oordeelde een stuk terughoudender dat het vliegtuig is getroffen door een groot aantal voorwerpen met hoge energie.

Rampgebied

Ook was er kritiek op de houding van het kabinet tegenover separatisten. Nederland koos al snel na de ramp kant voor de Oekraïense regering en ging niet in gesprek met separatisten. Hierdoor konden Nederlandse onderzoekers niet terecht in het rampgebied.

Maandag is er een herdenking voor de slachtoffers van vlucht MH17. Nabestaanden en betrokkenen herdenken vanaf 13.00 uur de slachtoffers in de RAI in Amsterdam.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.