Verheijen ontving flinke bedragen van omstreden projectontwikkelaar

05 november 2014Leestijd: 2 minuten

VVD-Kamerlid Mark Verheijen ontving in zijn tijd als wethouder te Venlo aanzienlijke bedragen van de omstreden projectontwikkelaar Piet van Pol. Verheijen was op hetzelfde moment verantwoordelijk voor de onderhandelingen met Van Pol over de overdracht van een terrein in de binnenstad.

Dat meldt weekblad Elsevier in zijn jongste editie. De Limburgse tv-zender L1 onthulde vorig jaar dat Venlo het perceel 135.000 euro beneden de taxatiewaarde van de hand deed. Volgens een rapport van de rekenkamer werd het terrein circa 60.000 euro onder de marktwaarde overgedragen aan Van Pol.

Facturen

Elsevier beschikt over documentatie waaruit drie betalingen van Van Pol voor de campagnes van Verheijen blijken. Het gaat om facturen van in totaal 6.750 euro, die naar Van Pol BV werden gestuurd in januari en februari 2011.

Giften van bedrijven boven de 4.500 euro moeten openbaar worden gemaakt. Dat is niet gebeurd. Verheijen, die van augustus 2010 tot juni 2011 tevens Ivo Opstelten verving als voorzitter van de landelijke VVD, zegt dat de verplichting tot openbaarmaking niet gold, omdat de 6.750 euro werden gefactureerd door twee afzonderlijke rechtspersonen.

Elsevier beschikt ook over een zogenaamde ‘bedelbrief’ van Verheijen aan Van Pol, gedateerd 13 augustus 2009.  Verheijen was vanaf 2006 wethouder van Economische Zaken.

‘Venlo ruikt weer naar beton,’ schrijft hij in de ‘Beste Piet’-brief aan de Roermondse projectontwikkelaar. Hij nodigt Van Pol uit ‘te investeren in een beter Venlo’ door een bijdrage in de campagnekas te storten.

Verkiezingen

Sinds 2008 bespreekt hij met Van Pol  de bouw van een bioscoop in hartje Venlo. Verheijen maakt van het project een speerpunt in zijn campagne van 2009: ‘Daags na de verkiezingen gaat de spa de grond in.’

Verheijen zegt nu dat hij na de verkiezingen geen bemoeienis had met het project. PvdA-fractieleider Hay Janssen, die destijds het collegeakkoord met Verheijen ondertekende, spreekt dat in Elsevier tegen. Janssen legt ook een verband met de watertoren in Tegelen die inclusief omliggend terrein voor 1 euro aan Van Pol werd verkocht.

Tegen Van Pol loopt momenteel een justitieel onderzoek, omdat hij in Roermond VVD-wethouder Jos van Rey zou hebben omgekocht met kaartjes voor voetbalwedstrijden en overnachtingen in zijn villa te Saint-Tropez. In dit onderzoek is ook Verheijen als getuige gehoord. Tegen Elsevier zegt Verheijen: ‘Noem mij naïef, maar ik ben integer.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.