Van der Laan: Theo van Gogh mag tevreden zijn

02 november 2014Leestijd: 2 minuten

Precies tien jaar na de dood van Theo van Gogh is de sfeer in Amsterdam ‘vrediger’ geworden. Er heerst een meer ontspannen klimaat rondom de vrijheid van meningsuiting. Van Gogh kan tevreden zijn.

Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) van Amsterdam zegt dat zondag in een gesprek met de NOS. Van Gogh is op verschillende plekken in de hoofdstad herdacht.

Lessen

Van der Laan zegt dat de moord op Van Gogh heeft gezorgd voor een ommekeer in een ‘heleboel opzichten’. Ook heeft Nederland er sindsdien veel lessen uitgetrokken, zegt Van der Laan.

‘De vrijheid van meningsuiting en onze humanistische waarden worden tegenwoordig beter verdedigd dan voor die tijd. In zoverre mag Theo tevreden zijn.’ Rond de vrijheid van meningsuiting heerst volgens Van der Laan een meer ontspannen klimaat.

‘Per saldo is de stad harmonieuzer dan die in 2004 was. Daar is door iedereen sinds 2004 behoorlijk hard voor gewerkt.’

Omgang

Deze harmonieuze sfeer werd deze zomer op de proef gesteld door de nieuwe ronde van geweld tussen Israël en Hamas en de opmars van IS.

‘Je voelde de spanning in de stad oplopen. Ondanks dat, is het al met al echt vrediger dan tien jaar terug in Amsterdam,’ zegt de burgemeester. De omgang met elkaar is verbeterd: ‘Nederland is zich echt nuchterder en assertiever gaan bemoeien met de discussie over inburgering en integratie. Hoe we met elkaar omgaan, is weer wat rechter getrokken.’

Zondag kwam een aantal mensen naar de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost om Van Gogh te herdenken. De herdenking en bloemlegging zijn georganiseerd door een aantal naar Pim Fortuyn vernoemde organisaties, meldt AT5.

De herdenkers gingen ook naar het monument De Schreeuw in het Oosterpark. Vanuit de familie of de gemeente is er geen herdenking  georganiseerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.