Turken nemen kritiek niet terug: ‘Het blijft zoals het is’

27 november 2014Leestijd: 2 minuten

De kritiek van Turkije op hoe Nederland Turken in ons land bejegent, werd door minister Bert Koenders (PvdA, Buitenlandse Zaken) afgezwakt. Maar het lijkt erop dat de Turken helemaal geen gas terugnemen.

‘We hebben moeite om te begrijpen waarom deze “racistische aanvallen“, die niet te verenigen zijn met onze lange geschiedenis met Nederland, op de agenda staan,’ stond woensdag in een verklaring op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara.

Kritiek

Een woordvoerder van het ministerie laat nu aan RTL Nieuws weten dat Turkije bij de kritiek blijft. ‘Het blijft zoals het is. We hebben gezegd wat we geloven. Het is heel duidelijk en ik geloof dat het is begrepen.’

Aanleiding voor de kritiek van de Turken is het beleid van minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) wat betreft Turkse belangenclubs. Asscher wil organisaties als Milli Görüs en Diyanet monitoren, omdat hij zorgen heeft over hun rol bij de integratie van Turken in Nederland.

Turkije zei sprak daarom van ‘agressief’ en ‘racistisch’ beleid van Nederland tegenover de Turkse gemeenschap. Koenders had daarom woensdagavond een gesprek met de plaatsvervangend ambassadeur van Turkije in Den Haag. Ook sprak hij met zijn ambtgenoot in Ankara.

Behandeling

Koenders zei na afloop van het gesprek met minister Mevlüt Cavusoglu (Buitenlandse Zaken) dat Turkije niet boos is, maar bezorgd over de behandeling van Turken in Nederland. ‘Directe inmenging door een buitenlandse mogendheid in een democratisch debat in Nederland is ongepast,’ heeft Koenders duidelijk gemaakt.

Cavusoglu erkende tijdens het gesprek het belang van Turken in Nederland om de Nederlandse taal te leren, en volgens Koenders is er geen kritiek op de Nederlandse overheid of politiek.

Diverse Kamerleden hebben al aangegeven dat zij geen genoegen nemen met de woorden van Koenders over Turkije. ‘Het zou goed zijn als bekendgemaakt wordt dat deze verklaring niet de bedoeling was,’ zegt GroenLinks-leider Bram van Ojik tegen de NOS.

Ook VVD-Kamerlid Han ten Broeke is terughoudend: ‘We moeten even afwachten of ze het op hun website hebben gerectificeerd. Als dat plaatsmaakt voor wat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft gezegd tegen Koenders, dan is dat een blijk van enige terugtrekkende werking, en dat is wel nodig.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.