Schadeclaim tegen VVD-Kamerlid Verheijen vanwege ‘smeergeld’

26 november 2014Leestijd: 2 minuten

VVD-kamerlid Mark Verheijen raakt steeds meer verstrikt in de affaire rond de Limburgse projectontwikkelaar Piet van Pol, die door Justitie van corruptie wordt verdacht. Verheijen heeft in zijn jaren als wethouder te Venlo nog meer geld van Van Pol ontvangen dan eerder door Elsevier werd onthuld.

In totaal maakte Van Pol 10.750 euro over voor twee campagnes van Verheijen. De Limburgse ondernemer Wout Heijmans (63)  spreekt in Elsevier van deze week over ‘smeergeld’. Hij bereidt een schadeclaim van anderhalf miljoen euro voor tegen Verheijen persoonlijk, omdat deze hem ‘consequent tegenwerkte’, zodat Van Pol geen concurrentie had.

Bioscoop

Heijmans (63) kreeg in 2008 een bouwvergunning voor een evenementenpark met bioscoopzalen. Hij investeerde 2,8 miljoen euro. Maar na de verkiezingen van 2009 vernietigde het college van Burgemeester en Wethouders van Venlo in 2010 de bouwvergunning.  De verantwoordelijke wethouder, Mark Verheijen, gaf voorrang aan een ander bioscoopproject in de gemeente, dat van Piet van Pol.

Verheijen had hem voor de verkiezingen een brief geschreven met persoonlijke aanhef, met het verzoek geld over te maken voor zijn verkiezingscampagne. Want: ‘Venlo ruikt weer naar beton.’ Van Pol stortte  4.000 euro. Hij kreeg in de daarop volgende jaren goedkope grond en volop medewerking van de gemeente om een bioscoop te realiseren in de binnenstad.

Concurrent Heijmans daarentegen, werd tegengewerkt. ‘Maandenlang probeerde ik audiëntie te krijgen bij Verheijen, maar hij wenste mij niet te ontvangen en weigerde zelfs een telefoongesprek,’ zegt Heijmans deze week in Elsevier. ‘Hij werkte mijn bioscopen consequent tegen. Ik zie nu een pertinent verband tussen het smeergeld van Van Pol voor Verheijen en de pogingen mijn project te ruïneren.’

Campagne

Toen Verheijen ruim anderhalf jaar later wilde overstappen naar de provinciale politiek en lijsttrekker werd voor de VVD in Limburg, steunde Van Pol zijn campagne met nog eens 6.750 euro.

Verheijen gaf onlangs toe dat Justitie hem in een verhoor confronteerde met de Beste Piet-brief. Tegen hem is echter geen vervolging ingesteld. Voor zijn plaats in de VVD-fractie had de kwestie ook geen consequenties. Verheijen zegt dat de betalingen door Van Pol niks met zijn persoon te maken hadden, maar slechts bedoeld waren voor de VVD.

Op de facturen staat echter dat het geld bestemd is voor ‘de Provinciale Verkiezingen voor onze lijsttrekker Mark Verheijen’. En: ‘Wij hopen dat Mark Verheijen gedeputeerde wordt.’

Verheijen wilde gisteren niet reageren op de naderende schadeclaim. Hij blijft erbij dat de VVD Venlo ‘binnen de daarvoor gestelde wettelijke- en partijregels fondsen heeft geworven’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.