Rutte: Nederland kent ingebakken angst voor ongelijkheid

12 november 2014Leestijd: 2 minuten

In het Nederlandse systeem zit volgens premier Mark Rutte (VVD) een ‘soort ingebakken angst voor ongelijkheid’. Rutte wil daarvan af. Bij het aanpakken van problemen is maatwerk nodig.

Rutte zei dat woensdag tijdens de vierde Kerdijk-lezing in Den Haag, een lezing die is vernoemd naar de politicus Arnold Kerdijk (1846-1905). Zijn lezing heeft de titel Zorgen dat de toekomst in ons leeft.

Diversiteit

De angst voor ongelijkheid geldt bij de voorzieningen in het onderwijs, op de arbeidsmarkt en in de zorg. ‘Iedereen krijgt hetzelfde, graag of niet.’ Premier Rutte ziet dat graag anders.

‘Als “one size fits all” verandert in “one size fits nobody”, is het tijd om in te grijpen en meer ruimte te geven aan de praktijk. Aan de diversiteit, die nu eenmaal bestaat. Want mensen en situaties zijn verschillend.’

In de lezing verwees Rutte naar de kritiek op de overheveling van zorgtaken van het Rijk naar de gemeenten. Veelgehoorde kritiek is dat gemeenten verschillende zorg zullen aanbieden voor dezelfde problemen. ‘Ja dat kan. Maar moet de vraag niet gewoon zijn of het werkt?’

Rutte zegt dat het niet meer bij deze tijd past om voor verschillende problemen dezelfde oplossing aan te bieden. Volgens de premier is ‘maatwerk’ nodig om problemen aan te pakken. Zo moet het mogelijk zijn om leegstaande kantoren om te bouwen tot appartementen, door te werken na de AOW-leeftijd en Wajongers kansen te bieden.

Participatiesamenleving

Tijdens de lezing ging Rutte ook in op de ‘participatiesamenleving‘, die tijdens de Troonrede van 2013 werd genoemd. De premier zegt dat deze begint bij het maken van eigen keuzes en zelf dingen willen regelen, zonder te veel inmenging van dingen buitenaf.

De Kerdijk-lezing werd woensdag voor de vierde keer gehouden. Eerder gaven Sybrand van Haersma Buma, Job Cohen en Alexander Pechtold de lezing. Kerdijk was een prominente politicus in de negentiende eeuw, en oprichter en eerste voorzitter van de Vrijzinnig Democratische Bond.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.